ŠEST GODINA BORBE, ALI...

[FOTO] Svijet atletike u suzama; opaka bolest bila je jača od svjetskog i europskog prvaka koji je iza sebe ostavio troje djece

17.02.2023 u 08:05

Bionic
Reading

Bivši atletičar Tim Lobinger je preminuo od teške bolesti leukemije koja mu je dijagnosticirana prije šest godina

Svijet sporta tuguje za Timom Lobingerom. Svjetski prvak u skoku s motkom iz 2003. preminuo je u ponedjeljak u Münchenu u dobi od 50 godina. To je potvrdila njegova obitelj u četvrtak navečer njemačkoj tiskovnoj agenciji.

'Bivša legenda skakača s motkom zaspala je mirno u uskom krugu obitelji, nije izgubio borbu, dobio ju je na svoj način', poručila je obitelj.

Četverostrukom olimpijcu 2017. godine dijagnosticirana je leukemija. Nakon početnog uspješnog liječenja, godinu kasnije priznao je: 'Vratio se agresivni oblik raka.'

U 2019. Lobinger je ponovno vratio nadu i smatralo se da je pobijedio rak, ali u listopadu prošle godine izjavio je za 'Bild':

'Za mene više nema ozdravljenja. U veljači 2022. liječnici su mi rekli da je smrt blizu. Trebao bi se dogovoriti, pobrinuti se za svoju sahranu i oprostiti se od svojih najmilijih. Razgovori s mojom djecom bili su teški. Oni znaju koliko mi je loše.'

  • +4
Njemački skakač s motkom Tim Lobinger Izvor: Profimedia / Autor: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Rođen u Rheinbachu na Rajni, bivši profesionalni sportaš bio je jedan od najuspješnijih skakača s motkom u Njemačkoj. Godine 2003. postao je svjetski dvoranski prvak u Birminghamu, a 1998. osvojio je zlato na Europskom dvoranskom prvenstvu u Valenciji. Na otvorenom je ostao bez mjesta na postolju, a razočaravajuće su bile i Olimpijske igre 1996., 2000., 2004. i 2008. godine. On je bio i prvi njemački skakač motkom koji je preskočio granicu od šest metara na otvorenom. To mu je uspjelo 1997. i jedan je od samo 26 skakača motkom kojima je to uspjelo učiniti, bilo na otvorenom, bilo u dvorani.

Lobinger je nakon aktivne karijere između ostalog radio kao atletski trener u nogometnom klubu RB Leipzig te kao osobni trener.

Lobinger je iza sebe ostavio dvoje odrasle djece i sina osnovnoškolca. Početkom godine postao je djed.