ČEKA JE ZATVOR

Šahistica se ne može vratiti u svoju zemlju, javila se s nepoznate lokacije iz inozemstva: Ne žalim!

Bionic
Reading

Iranska šahistica, koja se preselila u Španjolsku nakon što je u njezinoj domovini izdan nalog za uhićenje zbog natjecanja bez hidžaba na Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu u Kazahstanu, ne žali zbog svoje hrabre geste

Mlada iranska šahistica Sarasadat Khademalsharieh, poznatija kao Sara Khadem (25) na nedavnom FIDE Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu u Almatyju nastupila je bez hidžaba - marame kojom žene pokrivaju glavu i koja je obvezna prema strogom iranskom kodu odijevanja.

Nakon što je nastupila bez hidžaba za njom je u Iranu izdan nalog za uhićenje, zbog čega se preselila u Španjolsku. Iranske vlasti su joj poručile da snimi video u kojem žali zbog svojih postupaka kao uvjet za povratak kući, a kada je to odbila, izdan je nalog.

'Kao šahisti uvijek moramo predvidjeti što će se sljedeće dogoditi, ali...nije išlo kako sam očekivala', rekla je u razgovoru za Reutersu na nepoznatoj lokaciji u južnoj Španjolskoj gdje sada živi sa suprugom i djetetom.

Skidanje hidžaba bilo je 'nešto što sam smatrala ispravnim i ne žalim ni zbog čega', rekla je dodavši kako je skidanje hidžaba postalo jedan od simbola pokreta u Iranu.

Iran je bio preplavljen demonstracijama protiv vodstva zemlje od sredine rujna, kada je 22-godišnja iranska Kurdkinja Mahsa Amini umrla u pritvoru policije za moral koja ju je pritvorila zbog 'neprikladnog odijevanja'.

Khadem je naglasila kako je Mahsina smrt 'svima slomila srca', nadahnuvši mnoge na proteste. Niz sportašica koje se natječu u inozemstvu od tada se u javnosti pojavljuju bez marama.

'Odlučila sam konačno učiniti nešto što sam željela, biti ono što jesam...Motivirali su me ljudi Irana', istaknula je.

Khadem se trenutačno nalazi na 774. mjestu svjetske ljestvice i planira nastaviti igrati pod iranskom zastavom, premda je dobila ponude iz drugih zemalja.