SP U HOKEJU

Švicarsko čudo se nastavlja, preko Čeha do polufinala

16.05.2013 u 17:52

Bionic
Reading

Hokejaši Švicarske nastavili su sa stopostotnim učinkom na Svjetskom prvenstvu u Finskoj i Švedskoj. U Stockholmu su u četvrtfinalu savladali Češku 2:1 i ostvarili osmu pobjedu u isto toliko susreta na turniru. Hokejaši Finske treći su polufinalisti Svjetskog prvenstva kojem su suorganizatori uz Švedsku. U četvrtfinalu su u Helsinkiju sa 4:3 savladali Slovačku

Švicarski izbornik Sean Simpson tako je odveo Švicarce od 11. mjesta sa SP-a 2012. do prvog polufinala nakon 1998. godine. Prethodno su u četvrtfinalu posljednji put zaigrali 2010., a tada su izgubili sa 1:0 od Njemačke.

Po jedan gol Švicarci su zabili u prvoj i drugoj trećini, dok su Česi jedini gol zabili u posljednjoj dionici. Strijelci za Švicarce bili su Denis Hollenstein i Roman Josi, dok je za Čehe zabio Zdenek Kutlak.

Protivnici Švicarskoj u polufinalu bit će Amerikanci koji su ranije sa 8:3 deklasirali Ruse.

Junaci Finske u pobjedi nad Slovačkom bili su Petri Kontiola, koji je upisao dva gola i asistirao Juhamattiju Aaltonenu za pobjednički gol u posljednoj trećini, te Aaltonen koji je uz pobjednički gol upisao i dva dodavanja.

Slovaci su prošle godine u finalu SP-a poraženi od Rusa, a ove će godine natjecanje napustiti bez odličja. Finci su pak 2011. osvojili zlato, a ove će se godine boriti najmanje za brončanu medalju.

Finski vratar Antti Raanta, koji je ove godine predvodio Ässät Pori do naslova finskog prvaka, skupio je 33 obrane, 12 više od slovačkog vratara Rastislava Stane. Preostali gol za Fince zabio je Ossi Väänänen, dok su se kod Slovaka među strijelce upisali Michel Miklik, Andrej Sekera i Tomaš Surovy.

Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu, polufinale:

Finska - Slovačka 4:3 (3:0, 0:2, 1:1)
Švicarska - Češka 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
SAD - Rusija 8:3 (2:1, 2:0, 4:2)