JEDRILIČARI U AKCIJI

Sve spremno za Europsko prvenstvo Finna u Splitu!

07.05.2015 u 14:43

Bionic
Reading

Pedesetak jedriličara klase Finn stiglo je već u Split, u lučicu JK Labud, koja će sljedećeg tjedna (od 11. do 17.5.2015.) biti domaćin Europaskog prvenstva. Očekuje se nastup oko 80 kormilara sa četiri kontinenta, hrvatsku petorku predvodi Ivan Kljaković Gašpić.

Hrvatski akvatorij, naročito Split i Zadar, u zadnjih 15ak godina, ugostio je brojna velika jedriličarska natjecanja. Velika imena olimpijskog jedrenja, sportaši koji su stajali na najvišim postoljima i koji su legende ovog sporta, bez zadrške redom imali su samo riječi hvale za regate održane u Hrvatskoj. Nama prirođeni entuzijazam, spretnost i brzina, te gostoljubivost ono su što čini razliku u odnosu na natjecanja u nekim drugim dijelovima Europe. Naravno, ugodni uvjeti za jedrenje također nikako nisu za zanemariti, kao ni činjenica kakvu sjajnu promidžbu rade naši najbolji jedriličari sa svojim rezultatima.

Klasi Finn splitski akvatorij ni izdaleka nije nepoznanica. JK Labud ugostio je Europsko prvenstvo 1997. godine, Svjetsko prvenstvo 2006., te EP 2010. Na zadnjem velikom natjecanju finaša u Splitu slavio je Ivan Kljaković Gašpić osvojivši zlato. Dvije su strane medalje, kako se obično kaže, jedriti doma. S jedne strane obitelj i prijatelji su tu i daju ti podršku, i to je sjajno, a s druge strane to je zapravo jedan drugačiji moment, jer inače tijekom godine jedriličar je na regatama samo u pratnji struke, trenera, fizioterapeuta i slično, i okruženje je potpuno drugačije. Jedriti kod kuće s jedne strane je poticajno, s druge neuobičajeno.

'Sve je dobro, spreman sam, izabrao sam opremu s kojom ću jedriti i radujem se Europskom prvenstvu doma. Još samo da zapuše. Danima je već vrlo slab vjetar ili ga uopće nema, klasika kad tek zatopli, vjerujem da bi se idući tjedan trebali pojaviti naši maestrali. Konkurencija naravno vrhunska. Ovo mi je jedan od glavnih ciljeva ove sezone, maksimalno sma koncentriran', kaže Ivan Kljaković Gašpić. A kad je Ivan maksimalno koncentriran konkurencija se može slobodno preznojavati.

Petorica hrvatskih predstavnika jedrit će na Europskom prvenstvu Finna u Splitu. Uz Ivana Kljakovića Gašpića Milan Vujasinović, Nenad Bugarin, Josip Olujić i Tudor Bilić.

Finn je teški muški olimpijski samac, jedna od najdugovječnijih olimpijskih jedriličarskih disciplina. Brod je dizajnirao Šveđanin Rickard Sarby 1949. godine. Premijeru je Finn imao na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. Tijekom godina bilo je preinaka zahvaljujući razvoju materijala i tehnologije, međutim u osnovi Finn se nije puno odmaknuo od nacrta izrađenog prije 60ak godina. Brod je fizički vrlo zahtijevan, iziskuje puno snage, stoga su kormilari koji jedre u ovoj disciplini najviši i najjači jedriličari, u prosjeku oko 190 centimetara visoki, 95 do 100 kg teški.

Europsko prvenstvo u Finnu počinje u subotu 9. svibnja sa službenim prijavama i premjeravanjima, u ponedjeljak 11. svibnja u 14 sati predviđena je tzv. trening regata, prvi službeni dan jedrenja je utorak 12. svibnja.