povijesni dogovor

Stigle su sjajne vijesti za hrvatsku košarku; ovo je doslovno spas za reprezentaciju...

10.07.2023 u 23:41

Bionic
Reading

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) i Euroliga postigle su dogovor o izradi kalendara za klupska i reprezentativna natjecanja u sezoni 2023./'24.

Prvi korak u rješavanju sukoba između Eurolige i Fibe je napravljen. Euroliga je službeno objavila da se natjecateljski kalendar za sezonu 2023./'24. neće preklapati s nacionalnim i klupskim natjecanjima.

'FIBA i Euroliga suglasne su da će izbjeći preklapanje reprezentativnih i klupskih natjecanja u sezoni 2023./'24. Istovremeno, u sljedećih dvanaest mjeseci nastavit će pronalaziti zajednička rješenja za dobrobit europske i svjetske košarke', stoji u zajedničkom priopćenju.

FIBA je također, pristala eliminirati jedan od kvalifikacijskih 'prozora'. Ranije su bila dva termina kada su reprezentacije igrale u studenom i veljači. Od sljedeće godine ostat će samo veljača.

Prošle sezone dva su se rasporeda preklapala u veljači, ne dopuštajući igračima iz Eurolige da predstavljaju svoje zemlje u Fibinim natjecanjima.

Sjajne su to vijesti, posebice za hrvatsku košarkašku reprezentaciju koja sad u kvalifikacijama može računati na sve najbolje košarkaše koji igraju za klubove u Euroligi i Eurokupu. Prije svih je to Mario Hezonja u madridskom Realu koji je ovu odluku odmah komentirao na društvenim mrežama.

Euroliga također, napominje da će dvije strane nastaviti razgovarati o obostrano prihvatljivim rješenjima u sljedećoj godini kako bi postigao dogovor za dobrobit košarke u Europi i svijetu.

'Negdje se mora početi. Mislim da je ideja dobra ako sve strane sjednu za isti stol. Ako se svi usredotočimo na to, mislim da je to ostvarivo', rekao je izvršni direktor Eurolige Paulius Motiejunas.