darovali su krv

Splitski jedriličari i 'bikeri' udružili su se u plemenitoj akciji

28.06.2017 u 11:22

Bionic
Reading

Split će u rujnu biti domaćin svjetskom prvenstvu u jedrenju, u olimpijskoj klasi Laser, na kojem će srebrni olimpijac iz Rio de Janeira, Tonči Stipanović, imati priliku pred svojim navijačima stići do još jednog velikog naslova. No da se u JK Mornaru ne razmišlja samo o natjecanjima, potvrdila je ova hvalevrijedna akcija

Iako su se nedavno vratili iz Santandera s regate Svjetskog kupa, Tonči Stipanović i Filip Jurišić, s ostalim članovima jedriličarskog kluba Mornar, odlučili su dati krv u plemenite svrhe.

Naime, na njihovu inicijativu te u suradnji sa splitskim Crvenim križem organizirali su ove srijede u klupskim prostorijama dobrovoljnu akciju darivanja krvi, kojoj su se spremno pridružili i brojni članovi 'bikerskih' klubova iz Splita i okolice.

Naravno, svjesni koliko se tom akcijom promiče humanost, ali i senzibilizira javnost, odlučili su pomoći i splitskom Crvenom križu, koji u ljetnim mjesecima, zbog ogromnog broja turista, često ostane bez potrebnih zaliha krvi.

'Sretni smo što su i jedriličari prepoznali važnost takvih akcija. No, vjerojatno ima puno istine u izjavi 'u zdravom tijelu' zdravi duh' pa je i njihova reakcija zdrava. Jer krv se može proizvesti samo u našem organizmu, a nama u Splitu tijekom srpnja i kolovoza treba i po desetak puta više doza krvi nego u vrijeme kada nije turistička sezona', naglasio je predstavnik splitskog Crvenog križa i koordinator te akcije, a koja je uključivala i dolazak mobilne ekipe u prostorije jedriličarskog kluba, Daniel Lolić.

Akciji su se, kao što smo spomenuli, priključili i brojni 'bikeri' sa splitskog područja. Pa su, osim jedrilica, atraktivnu vizualnu kulisu stvarali i motocikli.

'Mi smo, mislim da mogu tako reći, motoristi možda i jedna grupa društva, kojoj ovakve akcije znaju najviše koristiti. Nažalost, svjedoci smo da, uslijed neopreza na cestama, vozači motocikala češće izlaze kao žrtve. I baš zbog toga, mi smo uvijek 'tu' kada treba sudjelovati u ovakvim akcijama. Zato zahvaljujem jedriličarima na lijepoj ideji, koju smo svojim dolaskom i podržali. Baš kao što ćemo podržati i same jedriličare u rujnu, odnosno kada će jedriti za svjetska odličja', izjavio je Željan Rakela, splitski moto avanturist.

Iako je bio jedan od začetnika ove plemenite akcije, srebrni olimpijac Tonči Stipanović zbog zgusnutog rasporeda treninga, samim time i iscrplejnosti tijela, krv nije mogao dati. Ali uputio je zahvalu svima koji su se odlučili sudjelovati. Veliku želju za sudjelovanjem u akciji iskazao je i Dino Rađa, također (bivši) motociklist. No obveze u košarkaškom savezu bile su neizbježne, ali i legendarni košarkaš zahvalio se u ime svih koji su sudjelovali u plemenitoj akciji, uz poruku:

'Vidimo se i u rujnu, kada ćemo navijati za Tončija i Filipa.'