BAZA MEKSIKO

Sestre Zaninović spremne za borbu za svjetsku medalju

27.06.2013 u 15:50

Bionic
Reading

Hrvatska taekwondo reprezentacija sutra putuje na završne pripreme u olimpijski centar La Loma u Meksiko, gdje će boraviti do sredine srpnja kada starta Svjetsko prvenstvo u Puebli, također u Meksiku

Hrvatske boje branit će ukupno deset sportaša i sportašica predvođenih izbornicima Tonijem Tomasom i Branimirom Blečićem. U Meksiku je već sada srušen rekord od više od 1.300 natjecatelja iz čak 163 države, pa će, kako su izvijestili iz Hrvatskog taekwondo saveza, konkurencija biti strahovito jaka.

Prije dvije godine kada je Ana Zaninović osvojila naslov svjetske prvakinje, u njenoj je kategoriji bilo 60 protivnica iz 60 različitih država. Za zlatnu medalju trebat će upisati čak šest pobjeda.

Borbe su na rasporedu od 15. do 21. srpnja, a većina reprezentativaca dolazi u odličnoj formi. U glavnoj ulozi za medalje bit će sestre Zaninović.

Ana Zaninović je aktualna svjetska prvakinja i u Meksiku će braniti titulu. Prije dvije godine u Koreji je proglašena i MVP cijelog turnira. U ovoj sezoni je uzela dva zlata, na prvenstvu Hrvatske i u Belgiji, ali smireno poručuje.

'Dvije godine nakon sve ispočetke. Dolazim isto kao što sam dolazila i prije dvije godine, ne smatram se nikakvim favoritom. Dvije godine u sportu je previše, puno toga se dogodi, dođe puno novih cura i natjecatelja. Bit će teško. Ove godine je na Svjetskim prvenstvu najveći broj natjecatelja, najveći broj zemalja članica, tako da će biti vatreno. Dobro smo i naporno trenirali. Dali smo sve od sebe u tom pripremnom periodu, hvala Bogu zdravi smo i idemo na to Svjetsko prvenstvo, pokazati preslik treninga, dati sve od sebe i onda što bude neka bude', istaknula je 26-godišnja Ana Zaninović

U njezinoj kategoriji do 53 kilograma Ana dobro poznaje većinu suparnica s kojima se već borila, ali bit će i nekih novih imena.

'Opet će biti neke cure, neke juniorke, neke mlađe cure, neke će možda i iz kategorije do 49 kilograma doći u kategoriju do 53 kilograma kako je prošao olimpijski ciklus, tako da mogu očekivati nove cure, većinu ih znam. Ali kažem, jednu sam recimo jučer pobijedila, a sutra mogu izgubiti. Sport je takav, to je kontaktni i borilački sport, tako da je sve moguće. Ali spremna sam, dobro sam trenirala, uvježbavali smo neke nove stvari, prilagodili smo se na ovaj neki novi sustav taekwondoa tako da se nadam da bi sve trebalo ispasti dobro', kazala je Ana.

Dobar nastuo očekuje se i od njezine sestre blizanke Lucije Zaninović, dvostruke prvakinje Europe i brončane s Olimpijskih igara, koja još uvijek nema svjetsko odličje. Dva puta je završavala peta i do sada nije imala previše sreće sa ždrijebom, oba puta ju je pobijedila Kineskinja Wu Yingju.

'Odradila sam odlično ovaj zadnji dio sezone koliko sam mogla. Prvi dio sam malo propustila zbog ozljede. Dobro sam se spremila. Još mi ostaje ovih dva tjedna odraditi u Meksiku, prilagodit se na vremensku razliku, prilagodit se na visinu, dati sve od sebe i onda kad dođem u Pueblo ići kolo po kolo, borbu po borbu i nadati se najboljem.'

Kaže, ne smeta joj velika konkurencija.

'Nisam ni očekivala manji broj, znam da će biti jaka konkurencija i da će biti dosta brojne sve kategorije. Opet kažem, dobro smo se pripremili. O svemu tome je Toni vodio računa, tako da spremni smo i pripremljeni i idemo odraditi ono što najbolje znamo', poručila je Lucija.

Zbog ozljede povrede vratnog živca pauzirala je osam mjeseci, a vratila se nastupima prije dva mjeseca i upisala tri zlatna odličja na Prvenstvu Hrvatske te jakim A i G turnirima u Austriji i Švicarskoj.

'Sezona je stvarno loše počela, kako se ozljeda razvijala, stvarno me plašilo hoću li uopće doživjeti to Svjetsko prvenstvo, hoću li uopće nastupiti, ali nisam se dala. Uz pomoć svojih doktora i fizioterapeuta ozljeda je nekako sanirana, smanjeni su bolovi i dopustili su mi da uđem u ovaj dobar natjecateljski ritam, da se dobro spremim i da dobro odradim ova tri prethodna turnira i da postignem neku dobru formu za Svjetsko prvenstvo', rekla je Lucija Zaninović.

Osim Ane i Lucije Zaninović, u Meksiku će hrvatske boje braniti i Petra Matijašević u kategoriji do 67 kilograma, koja je osvajanjem brončanog odličja u Manchesteru na prvenstvu Europe skinula teret s leđa i pritisak zbog neimanja odličja s velikog natjecanja. Ove godine je uzela zlato u Belgiji.

Lovre Brečić sa samo 17 godina ide na svoje prvo veliko seniorsko natjecanje. U posljednjih godinu dana nanizao je odličan niz sa desetak zlatnih odličja među seniorima. Prvi je bio na Europskom prvenstvu do 21 godine, na A turnirima u Beogradu, Croatia Openu, Belgiji, prvenstvu Hrvatske dok je u Nizozemskoj osvojio brončano odličje.

Osim njih, tu su i Stipe Jarloni u kategoriji do 58 kilograma, Tomislav Karaula u kategoriji do 63 kilograma, Filip Grgić u kategoriji do 68 kilograma, Mateja Kunović u kategoriji do 46 kilograma, Martina Zubčić u kategoriji do 57 kilograma i Marina Sumić do 62 kilograma.