KOMPLICIRANA SITUACIJA

Senzacionalna odluka! U atletiku ulazi nevjerojatno pravilo, a sve bi moglo završiti bizarnim utrkama

26.04.2018 u 20:13

Bionic
Reading

Atletičarke koje imaju povišenu razinu testosterona, poput dvostruke olimpijske pobjednice na 800 m Južnoafrikanke Caster Semenye, morat će smanjiti razinu testosterona da bi mogle sudjelovati u utrkama od 400 m do jedne milje (1.609 m), objavila je u četvrtak Međunarodna atletska federacija (IAAF)

Prema novim pravilima koja će stupiti na snagu 1. studenog ove godine pojedine atletičarke s prirodno visokom razinom testosterona morat će sudjelovati u utrkama u muškoj konkurenciji ili će morati promijeniti discipline u kojima se natječu osim ako ne uzimaju lijekove i snize razinu.

IAAF tvrdi da na taj način želi spriječiti atletičarke s povećanom proizvodnjom testosterona da imaju prednost u natjecanjima. Prema pravilima atletičarke s povećanom razinom testosterona moraju ga spustiti za šest mjeseci koristeći lijekove da bi se mogle natjecati i moraju tu sniženu razinu održavati i dalje.

  • +3
Južnoafrička atletičarka Caster Semenya Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Semenya, tako, mora svakodnevno uzimati lijekove ili će se morati početi natjecati u utrkama na 5.000 m. Nedavno je pobijedila u utrkama na 800 i 1.500 metara na Igrama Commonwealtha u Australiji i tada je izjavila da bi se mogla prebaciti na dulje dionice.

Prema pravilima, one atletičarke koje ne žele uzimati lijekove, mogu sudjelovati na međunarodnim natjecanjima, osim u disciplinama od 400 m do milje, na svim natjecanjima koja nisu međunarodna, kao i na svim natjecanjima u muškoj konkurenciji, na bilo kojoj razini i u bilo kojoj disciplini.

IAAF inzistira na tome da 'želi očuvati jednakost izgleda u atletskim natjecanjima' i ističe kako 'ovo pravilo ima samo jedan cilj, a to je zajamčiti pravedno i primjereno natjecanje u ženskoj konkurenciji u korist svim atletičarkama.'

'Ovim se pravilom ne želi na bilo koji način nekoga osuđivati ili dovoditi u pitanje spol ili seksualni identitet bilo kojeg sportaša', navodi se u priopćenju IAAF-a.

Inače, upravo je Semenyja atletičarka oko koje se 'lome koplja'. Njoj je utvrđeno kako ima tri puta više testosterona nego prosječna žena, a pojedine konkurentice kao i dio sportske javnosti optuživali su je da je ona zapravo muškarac no takvi navodi su odbačeni nakon detaljnih testiranja.