TEŠKO OSTVARIVO, ALI...

Šef McLarena svojim prijedlogom na noge digao Formulu 1: Ako zaista žele spasiti male momčadi, neka im poklone bolide

07.05.2020 u 07:54

Bionic
Reading

U Formuli 1 jedna od glavnih tema je smanjivanje troškova momčadi, a tu se svojim idejama ističe šef McLarena Zak Brown

Momčadi Formule 1 zajedničkim snagama rade na načinima smanjenja troškova prije predviđene ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa koja je ove godine otkazala već deset utrka.

Kako bi se uštedjelo bolidi iz 2020. koristili bi se i u 2021., a maksimalan proračun po momčadi iznosio bi 145 milijuna dolara, a ne kao sada 175, iako se ovom zadnjem prijedlogu oštro suprotstavio Ferrari koji je čak zaprijetio napuštanjem Formule 1.

Jedan oko prijedloga snižavanja troškova dao je nedavno prvi čovjek Red Bulla Christian Horner čija momčad spada u one bogatije i troši iznad limita. On smatra da ograničenjem budžeta određene momčadi pokušavaju progurati vlastite interese pa je predložio nešto drugo.

'Ako ćemo stvarno biti ozbiljni oko smanjenja troškova, pogotovo za male momčadi, potpuno bih podržao prodaju čitavog bolida za sljedeće dvije godine. Manje momčadi ne bi uopće trebale istraživanje i razvoj. Natjecale bi se samo kao trkaće momčadi i uvelike bi smanjile svoje troškove.'

I na njegovu ideju šef McLarena Zak Brown imao je protuprijedlog. Inače, on je veliki zagovornik velikih smanjenja troškova i ograničenja budžeta (čak i do 100 milijuna dolara).

'Ako idemo u tome smjeru, jer se ti jednogodišnji bolidi ionako nekako odbacuju tada bih se zalagao da se oni doniraju. Za proizvođače nema troškova. Oni imaju sve što su radili, istraživanja i razvoj, rezervne dijelove, i zatim bi ih trebali dati svojim kupcima, a ne im to naplaćivati. To ih ne bi koštalo nikakvih novaca. Ako stvarno imaju namjeru uštedjeti novac momčadima koje od njih kupuju, neka im daju bolid', rekao je Brown.