ON JE...

Prvi istaknuti nogometaš priznao da je homoseksualac

08.01.2014 u 13:27

Bionic
Reading

Osmi dan siječnja 2014. mogao bi ostati upamćen kao iznimno značajan dan za svijet nogometa

Thomas Hitzlsperger, čovjek koji je 52 puta nosio dres njemačke reprezentacije, postao je prvi istaknuti nogometaš u povijesti koji je javno priznao da je homoseksualac. Svoju je seksualnu orijentaciju 31-godišnji bivši veznjak objavio u intervjuu za tjednik Die Zeit koji će u cijelosti biti objavljen u četvrtak.

'Ovim putem objavljujem da sam homoseksualac jer želim da se počne raspravljati o homoseksualnosti među profesionalnim sportašima. U nogometu se ta tema jednostavno ignorira', istaknuo je Hitzlsperger.

Javnosti je svoju orijentaciju odlučio predstaviti tek nakon što je zaključio igračku karijeru. A u intervjuu koji čeka objavu otkrit će, između ostaloga, kako su reagirali njemački izbornik Joachim Löw i direktor reprezentacije Oliver Bierhoff kad im je priopćio da je homoseksualac.


Hitzlsperger je izdanak nogometne škole Bayerna, ali u najtrofejnijem njemačkom klubu nikad nije igrao kao senior. Bio je član Aston Ville, pa Stuttgarta s kojim je osvojio Bundesligu, potom Lazija, West Hama i Wolfsburga, a u prošloj je sezoni bio suigrač Nikice Jelavića u Evertonu. Kao član njemačke reprezentacije je bio treći na Svjetskom prvenstvu 2006 . drugi dvije godine kasnije na Europskom prvenstvu.

Prema pisanju BBC-a, Hitzlsperger je tek četvrti nogometaš koji je 'izašao iz ormara'. Prije njega su to učinili znatno manje poznati igrači: Englez Justin Fashanu, Šveđanin Anton Hysen i Amerikanac Robbie Rogers.