sjećanja i dalje svježa

Prije točno deset godina preminuo je hrvatski reprezentativac koji je s Jugoslavijom osvojio svjetsko zlato; Dinamo mu je posvetio emotivni tekst...

04.04.2022 u 17:54

Bionic
Reading

Prije točno deset godina napustio nas je bivši reprezentativac Dubravko Pavličić, preminuo je nakon duge i teške bolesti

Na današnji dan sjetili su ga se u Hrvatskom nogometnom savezu te u Dinamu koji mu je na svojoj web stranici posvetio tekst koji prenosimo u cijelosti:

'Sjećanja su još uvijek svježa, emocije jake i teško je povjerovati da je prošlo već – cijelo desetljeće kako nas je zauvijek napustio naš nezaboravni junior, kasnije i član udarne Dinamove momčadi, osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu mladih u Čileu 1987. i potom hrvatski reprezentativac – Dubravko Pavličić. Otišao je na današnji dan prije točno 10 godina, 4. travnja 2012. u svojoj 45. godini u Elcheu u Španjolskoj.

Duga rudlava kosa, visoka figura, čvrsti gard, broj četiri na dresu... U sjećanjima nam je ostao upravo takav kadar, toliko svojstven njegovoj dojmljivoj pojavi na terenu. Navijačima ostaje u sjećanju po lakoći pokreta kojom se znao 'otresti' suparničkog napadača, eleganciji bijega s loptom od svojega do suparničkog kaznenog prostora. Obitelj i prijatelji pamte ga kao brižnoga, osjećajnog, plahog, ali istodobno i duhovitog vedrog oca, muža, sina, prijatelja...

Pavličić je prošao nogometnu školu Radnika iz Velike Gorice, kao izlazni je junior pristupio Dinamu gdje je nastupao za juniorsku momčad, a potom, 1986. godine, debitirao u službenoj utakmici za plave u derbiju protiv Hajduka u Splitu. Dinamo je tada na Poljudu slavio s 4:0.

Maksimir je napustio potkraj 1989. godine u doba vladavine sportskoga direktora Velimira Zajeca i trenera Josipa Kužea. Preselio je u Rijeku gdje se zadržao četiri godine, a potom uspješno igrao u Španjolskoj za Hercules Alicante (1994-'97.), Salamancu (1997-'99.) i Racing Ferrol (2000-'01.).

Za hrvatsku je reprezentaciju nastupio 22 puta. Debitirao je 8. srpnja 1992. na turneji po Australiji u dvoboju protiv domaće reprezentacije koja je u Adelaideu svladala Hrvatsku s 3:1. Zadnji je nastup za 'Vatrene' upisao 12. lipnja 1997. na turniru u južnokorejskom Sendaiju u dvoboju protiv Turske, 1:1. Najsvjetliji su trenuci u dresu hrvatske reprezentacije, dakako, blistave izvedbe u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1996. kao i sam nastup na Euru.

Pavličić je, uz Zvonimira Bobana, bio jedini tadašnji Dinamov igrač u mladoj jugoslavenskoj reprezentaciji, koja je 1987. godine osvojila naslov svjetskog prvaka u Čileu. Taj su zlatni naraštaj nosili i Robert Prosinečki, Davor Šuker, Igor Štimac, Robert Jarni... U finalnoj utakmici u Santiago de Chileu suparnik je bila SR Njemačka, a nakon 1:1 slijedilo je izvođenje 11-eraca. Prvi je loptu na bijelu točku namjestio upravo Pavličić i tak otvorio uspješnu seriju kojom je momčad došla do zlata.

Poseban je trag ostavio u dresu Herculesa iz Alicantea. Štoviše, jedan od ulaza na stadionu u Alicanteu nosi Pavličićevo ime.'