Bill Fitch

Preminuo je trener koji je spasio NBA karijeru Dražena Petrovića; nakon tragedije u Njemačkoj '93. bio je utučen i samo ga je jedna stvar zanimala

04.02.2022 u 09:37

Bionic
Reading

Iz SAD-a je stigla tužna vijest da je u 90. godini preminuo Bill Fitch, legendarni NBA trener koji je mnogim ljubiteljima u Hrvatskoj ostao u sjećanju kao onaj koji je iz Portlanda u New Jersey doveo Dražena Petrovića te mu tako spasio NBA karijeru

U bogatoj je NBA karijeri Bill Fitch, koji je dva puta izabran za najboljeg trenera godine (1976. i 1980. godine), najveći uspjeh napravio s Bostonom Celticsima nakon što ih je 1981. odveo do titule NBA prvaka.

Ostat će upamćen i kao prvi trener legendarnog Larryja Birda kada je sa sveučilišta stigao u najjaču ligu svijeta.

Tijekom karijere kao trener NBA momčadi vodio je u periodu od 1970. do 1988. godine Cleveland Cavalierse, Boston Celticse, Houston Rocketse, New Jersey Netse i Los Angeles Clipperse. Prije dolaska u NBA ligu punih 14 godina radio je u sveučilišnoj košarci te je svoj put kao pomoćnik započeo 1956. godine na Creightonu, a vodio je još momčadi Coe, North Dakota, Bowling Green i Minnesota.

Nakon toga odlučio se za odlazak u NBA ligu i 1970. godine preuzeo tada novu momčad Cleveland Cavalierse.

U košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu Fitch je uvršten 2019. godine te se pridružio bivšem igraču Draženu Petroviću, kojeg je vodio sezonu i pol u New Jersey Netsima i uz tadašnjeg glavnog menadžera Willisa Reeda inicirao da ga u zamjeni igrača dovedu iz Portlanda, u kojem nije bio zadovoljan.

Nakon što je Petrović 7. lipnja 1993. godine tragično stradao u prometnoj nesreći na autocesti pokraj njemačkog grada Ingolstadta vijest je stigla i do Fitcha.

Često je govorio o Draženu, kojeg je volio kao da mu je član obitelji, a ostat će upamćen i kao prvi NBA trener koji mu je dao slobodu u igri nakon što kod Ricka Adelmana gotovo nije igrao. A ostalo je povijest, jer se Dražen vrlo brzo nametnuo kao jedan od najboljih šutera u NBA ligi...

U knjizi 'Godine zmaja, Dražen - nikad ispričana priča' autora Marjana Crnogaja jedan odlomak detaljno govori o tom kobnom danu u kojem je u prometnoj nesreći tragično preminuo Dražen Petrović, jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena.

'Bio je pobjednik, osim tog prokletog ponedjeljka, kada nije imao šanse preokrenuti poraz u pobjedu', kazao je legendarni trener Mirko Novosel.

No anegdota koju je za spomenutu knjigu ispričao Fitch puno toga govori o njegovu odnosu s Draženom.

'Kako smo živjeli u istoj zgradi, nakon treninga uvijek je želio uskočiti u svoj automobil i utrkivati se sa mnom do kuće. Uvijek sam se loše osjećao zato što mu je život završio u automobilskoj nesreći. Prva stvar koju sam onda upitao, i bilo mi je drago čuti, jest ta da on nije vozio taj auto', kazao je utučeni Fitch. U New Jersey Netsima dobio je otkaz u svibnju 1992., nakon što su u prvom krugu play-offa ispali od Cleveland Cavaliersa 3-1.

No momčad koju je posložio i pripremio novom treneru Chucku Dalyju, u kojoj su glavni igrači bili Derrick Coleman i Dražen Petrović, kojem je dao sve ovlasti u igri i za čije je dovođenje najzaslužniji upravo on, trajala je još samo jednu sezonu. Doveo je uz njih dva igrača u rotaciji, a to su Sam Bowie Terry Mills. No Draženovom pogibijom raspala se i momčad koja je imala potencijala otići jako daleko, a baš u to ljeto 1993. počeli su slagati novu ekipu.

'Umro je Bill Fitch, Nba trener, koji je inzistirao na dolasku Dražena iz Portlanda u Netse, i na taj način oživio Draženovu nba karijeru. R.I.P. Bill', napisao je na Twitteru Draženov brat Aco.

Naime Dražen je vidno razočaran napustio New Jersey Netse kao slobodan igrač i imao je namjeru zaigrati u grčkom Panathinaikosu kako bi izbjegao mogućnost da ga Netsi vrate u momčad jer su prema pravilima mogli mečirati ponudu bilo kojeg NBA kluba.

Koji bi Dražen potez povukao, nikada nećemo doznati jer je sve prekinuto kobnog ponedjeljka 7. lipnja 1993.

Dodajmo da su na Draženovu pogrebu u glavnom gradu Hrvatske, kojem je nazočilo čak 250.000 ljudi, bili i predstavnici New Jersey Netsa. Iz SAD-a su tako stigli glavni menadžer Willis Reed te suigrači Chris Morris i Chris Dudley.