MOŽE ODAHNUTI

Poznatoj tenisačici prijetio je kraj karijere, a onda je sud donio konačnu odluku

05.03.2024 u 17:16

Bionic
Reading

Sportski arbitražni sud (CAS) je smanjio s četiri godine na devet mjeseci suspenziju dosuđenu zbog dopinga bivšoj pobjednici Wimbledona i Roland Garrosa, rumunjskoj tenisačici Simoni Halep

"Vijeće CAS-a jednoglasno je odlučilo da se četverogodišnje razdoblje zabrane koje je izrekao ITF-ov neovisni sud treba smanjiti na razdoblje zabrane od devet mjeseci počevši od 7. listopada 2022., koje je isteklo 6. srpnja 2023.", stoji u priopćenju Sportskog arbitražnog suda (CAS).

Ova odluka znači da se bivša prva tenisačica svijeta, 32-godišnja Rumunjka, može odmah vratiti tenisu.

Ona se bojala da će njezina karijera biti gotova ako se prvotna odluka o suspenziji potvrdi.

Iako je njezin slučaj djelomično potvrđen, CAS je presudio da Halep "prema ocjeni vjerojatnosti" nije namjerno uzela Roxadustat, zabranjeni pojačivač krvi .

"Pažljivo razmotrivši sve predočene dokaze, CAS je utvrdio da je Simona Halep utvrdila, na temelju omjera vjerojatnosti, da je Roxadustat ušao u njezino tijelo konzumiranjem kontaminiranog dodatka koji je koristila u danima malo prije 29. kolovoza 2022.", navodi se u priopćenju suda.

"Roxadustat, kako je otkriveno u njezinom uzorku, potječe iz tog kontaminiranog proizvoda. Kao rezultat toga, vijeće CAS-a je utvrdilo da je Halep također utvrdila, na temelju omjera vjerojatnosti, da njezino kršenje antidopinških pravila nije bilo namjerno. Iako je vijeće CAS-a utvrdilo da je gospođa Halep snosila određenu razinu krivnje ili nemara za svoje prekršaje, budući da nije bila dovoljno pažljiva kada je koristila Keto MCT dodatak, zaključilo je da nije snosila nikakvu značajnu krivnju ili nemar", zaključak je Suda.

Halep je bila prva tenisačica svijeta ukupno 64 tjedana, između 2017. i 2019. godine. U karijeri je osvojila 24 turnira, među kojima Roland Garros 2018. godine te Wimbledon godinu dana kasnije.

Nije igrala od US Opena 2022., gdje je bila pozitivna i služila je kaznu zabrane zbog koje je mogla bila izbačena iz tenisa do listopada 2026. kada bi napunila 35 godina.