MINUTA ŠUTNJE

Počast NBA klubova srpskom treneru koji se divio Draženu; Vujošević o tragičnim detaljima

18.01.2024 u 10:58

Bionic
Reading

Košarkaški svijet tuguje za srpskim trenerom Dejanom Milojevićem, preminulom od posljedica srčanog udara u 46. godini

Smrt ga je zatekla na mjestu pomoćnika Steveu Kerru u NBA momčadi Golden State Warriors. Milojević je doživio srčani udar u noći s utorka na srijedu, borba za život nastavila se tijekom dana, ali nažalost ju je izgubio.

Vijest o smrti trenera i proslavljenog košarkaša duboko je potresla čuvenog košarkaškog stručnjaka Duška Vujoševića, a s Milojevićem je uspješno surađivao u Partizanu.

>> Tužna vijest potresla Srbiju i regiju, umro je omiljeni košarkaš i trener Dejan Milojević

On je, gostujući u jutarnjem programu TV Nove, otkrio nepoznate detalje o kobnom srčanom udaru koji je Milojević doživio u Salt Lake Cityju.

'Jučer nakon dijalize zvao me Milenko Tepić i pitao me: 'Jesi li čuo za Milojevića?' Rekao mi je da je imao težak infarkt i da je pitanje hoće li preživjeti. Bio sam zaprepašten. Kasnije se doznalo da mu sat i pol uoči operacije mozak nije dobivao kisik, da je to eksplodiralo. Vjerojatno će se pokazati da je veliki tromb začepio neku žilu', otkrio je Vujošević.

Milojević je i kao igrač i kao trener bio omiljen u cijeloj regiji, ne samo u rodnoj Srbiji.

Rođen je u Beogradu 15. travnja 1977. godine. Svoje prve košarkaške korake napravio je u KK-u Beovuk iz Beograda kod trenera Miše Lakića.

Dok je igrao za juniore Beovuka, postigao je 131 koš u jednoj utakmici. Godine 1998. prešao je u FMP Železnik. Nakon dvije sezone u FMP-u otišao je u Budućnost te pokazao svoje košarkaške sposobnosti, a u četiri godine klub je osvojio dvostruku krunu u sezoni 2000./01. i ušao među 16 najboljih momčadi Eurolige.

Godine 2004. obukao je dres Partizana i postao najbolji igrač regionalne NLB lige te nekoliko puta bio najkorisniji igrač kola Eurolige. S Partizanom je osvojio dva naslova prvaka Srbije i Crne Gore. Izabran je za najboljeg igrača regionalne lige te za najboljeg igrača Srbije i Crne Gore u sezoni 2003./04. Iz Partizana je otišao u Pamesu i proveo ondje dvije sezone.

U sezoni 2008./2009. kratko je bio član turskog Galatasaraya. Godine 2009. vratio se u Partizan kako bi završio karijeru, ali je zbog problema s koljenom odlučio da neće moći dati 100 posto svojih mogućnosti, pa je završio karijeru.

U podcastu 'S Lukom i Kuzmom' jednom je prilikom govorio o završetku igračke karijere.

'Shvatio sam da mi je tijelo pred raspadom, mnogo toga radili smo pogrešno. Pričamo o fizičkoj spremi. Svi ti kilometri trčanja bili su potpuno besmisleni, uopće se nisu osjetili tijekom utakmica. Nakon igračke karijere razgovarao sam s odličnim kondicijskim trenerima i oni kažu da smo radili besmislene svari. Znali smo imati po tri treninga bez lopte dnevno. Čemu to? Trčiš od jutra do sutra', govorio je Milojević.

U istom razgovoru naglasio je koliko se divio Draženu Petroviću.

'Dražen je mnogo napravio za košarku i jedan je od najboljih igrača ikada. No sve te priče i legende koje su o njemu kružile poslije su nas uništile. Pričalo se da Dražen trenira osam sati dnevno. Ne znam je li to točno ili ne, ali tad sam si rekao: 'Ako može Dražen, mogu i ja.' Gurao sam tako jedno dva mjeseca, raspadao sam se. Nisam sebi mogao priznati da ne mogu nešto što Dražen može. Tijelo mi je drhtalo i dok sam ležao, tada sam shvatio da ću se razboljeti i ozlijediti. Stvarno nije bilo normalno to što smo nekada radili', zaključio je Milojević.

U sinoćnjim utakmicama na NBA parketima svi su se klubovi minutom šutnje sjetili Milojevića i odali mu posljednju počast.