AUTOBUSNI KOLODVOR

Pala je prva žrtva lošeg ulaska u sezonu prvaka Hrvatske, hoće li na tome sve stati?

07.10.2021 u 16:24

Bionic
Reading

Loši rezultati KK Zadar na samom početku sezone izazvali su prve potrese unutar momčadi koja je prošle sezone osvojila Kup Krešimira Ćosića i naslov prvaka Hrvatske

Košarkaški prvak Hrvatske Zadar na samom početku sezone se našao u škripcu. Rezultatska posrtanja na gostovanjima kod Adria Oil Škrljeva u HT Premijer ligi i podgoričkog Derbyja u ABA ligi izazvala su prve snažnije potrese u klubu.

Nakon što je trener Ivan Perinčić javno prozvao nekolicinu nositelja igre, pri čemu je izbjegao spomenuti njihova imena, uslijedio je novi signal raspada sustava. Amerikanac Kevon Harris, od kojejeg se očekivalo da bude točka na i ovosezonske momčadi Zadra u nedjeljom susretu domaćeg prvenstva protiv Cedevite Junior dobio je ulogu mirnog promatrača zbivanja na parketu s klupe, a sada je na vlastiti zahtjev zatražio raskid ugovora.

Tri dana nakon Harrisovog prvog izostanka s treninga oglasili su se i iz KK Zadar. Trener Perinčić je na konferenciji za medije pojanio kako Amerikanac ima privatne probleme zbog kojih nije 'mentalno prisutan'.

Tako su Zadrani došli u 'win-win situaciju' jer ovakvim raspletom riješili su i problem mogućih financijskih repova rastanka s Harrisom. Ionako ih imaju napretek.

Posljednjih godina, ne samo u Zadru, događa se da navijači ne stignu niti memorirati izgled igrača, a da ovi već napuštaju jato u koje su sletjeli. Ali zato njihova imena ostaju upisana u klupskoj povijesti uz prefiks 'slučaj'. Tako je Zadar samo prošle sezone tri puta pogrešno birao pa se nadograđivao i korigirao. Na Višnjiku je bilo kao na autobusnom kolodvoru.

Jonathan Galloway, Eyassu Worku i Jakobi Boykins nisu osvojili dvostruku krunu kao njihove zamjene Chinanu Onuaku, Justine Carter i Kodi Justice, ali će se njihove imena spominjati u svakom košarkaškom razgovoru s temom 'košarkaški promašaji'.

Kevon Harris je samo jedan u nizu. Dovođenje stranaca je rizik jer često može iskočiti 'mačak iz vreće'. Koliko god priprema bila kvalitetna, dok se igrač ne postavi u realnu situaciju ne može se znati s čime uistina struka raspolaže.

Od Harrisa se očekivalo puno.

'Baš takav profil igrača sam tražio, da bude jak na lopti, sposoban kreirati višak u igri jedan na jedan i da je dobar šuter za tri poena. Po svojim fizičkim predispozicijama bez problema bi trebao odgovoriti na zahtjeve ABA lige. S više strana sam dobio informacije da se radi o jako dobroj mladoj osobi koja voli raditi i željna je dokazivanja', zborio je početkom sezone zadarski strateg Ivan Perinčić.

Danas je ponovio: 'I dalje tvrdim da je jako dobar igrač, ali zbog privatnih problema koji ga muće to nije pokazao'.

Harris se na kraju, uz sve ove preporuke i neosporne igračke kvalitete, s privatnim problemima i bez njih, nije uklopio u zadarsku momčad.

U međuvremenu se u klub nakon 10 godina vratio reprezentativac Pavle Marčinković koji do 18. studenoga nema pravo nastupa u HT Premijer ligi, dok bi, unatoč pravu nastupa, mogao propustiti susret 3. kola ABA lige protiv Cibone. Naime, na posljednjem treningu svog bivšeg kluba Sonik Puntamika, naletio je na lakat Luke Tomasa, zaradio šavove na usnici pa će se do zadnjeg trenutka čekatu odluka zadarskog liječničkog tima.

  • +6
KK Zadar - KK Cedevita Junior, HT Premijer liga, 3.10.2021. Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX