seniorsko natjecanje

Održano 4. izdanje međunarodnog mačevalačkog turnira 'Golden foil of Zagreb'

23.10.2023 u 12:14

Bionic
Reading

Čeh Alexander Choupenitch najbolji od preko 120 natjecatelja iz cijelog svijeta

Uspješno je završen 4. mačevalački turnir 'Golden foil of Zagreb 2023' koji se održao u subotu, 21. listopada u sportskoj dvorani novootvorene XII Gimnazije u zagrebačkoj Dubravi. 'Golden foil of Zagreb' najjače je seniorsko natjecanje poslije svjetskog kupa i svjetskog prvenstva ove godine. Na četvrtom izdanju međunarodnog mačevalačkog natjecanja 'Golden Foil of Zagreb 2023' prvo mjesto osvojio je brončani sa zadnjih Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Čeh Alexander Choupenitch, srebro na turniru osvojio je Poljak Andrzej Rzadkowski, a treće mjesto podijelili su Talijan Lorenzo Nista i Poljak Leszek Rajski.

O značaju samog turnira govorio je i predsjednik Hrvatskog mačevalačkog saveza Antonio Trcin te ovim povodom izjavio:

'Ovogodišnje, četvrto izdanje „Golden foil of Zagreb“ turnira nadmašilo je sva očekivanja organizatora, ne samo po rekordnom broju prijava, već i po kvaliteti natjecatelja i održanih borbi, a Hrvatski mačevalački savez se nada da je ovo još jedan korak naprijed u popularizaciji mačevanja kao sporta u Hrvatskoj. S obzirom na to da je sudjelovao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta, ovaj turnir je i odlična promocija Zagreba, kao i Hrvatske.'

'Golden Foil of Zagreb' je FIE Satellit seniorski turnir za muškarce u disciplini floret na kojem nastupa 128 natjecatelja iz 24 zemlje i najveće je natjecanje poslije svjetskog kupa i svjetskog prvenstva ove godine. U tijeku je predolimpijska sezona te bodovi s ovog turnira dvostruko vrijede, jer će pojedincima omogućiti direktan plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. Među brojnim stranim natjecateljima, uz našeg najtrofejnijeg mačevaoca Petra Fileša, koji je sada već jedan od vrhunskih svjetskih mačevaoca, natjecalo se još deset odličnih i perspektivnih hrvatskih natjecatelja, od kojih treba izdvojiti Bornu Špoljara, koji je na kraju osvojio izvrsno 10. mjesto.

Mačevanje je iznimno popularno u svijetu, a svake godine u Hrvatskoj postaje sve zanimljiviji sport, okuplja sve više zaljubljenika, a turnir raste iz godine u godinu. Hrvatski mačevalački savez i Mačevalački klub 'Dubrava' su organizatori turnira koji svake godine privlači sve više vrsnih mačevaoca iz Europe i svijeta.