mačevanje

Skandal u Milanu, Ukrajinka odbila rukovanje, odgovor Ruskinje ugrozio natjecanje

27.07.2023 u 12:18

Bionic
Reading

Ukrajinska mačevateljica Olga Harlan, koja se u četvrtak na Svjetskom prvenstvu u Milanu suprotstavila ruskoj sabljašici Ani Smirnovoj, postala je prva predstavnica svoje zemlje koja se sučelila s jednim ruskim predstavnikom od invazije Moskve na Ukrajinu prije gotovo godinu dana.

Odredbom ukrajinskog ministarstva sporta zabranjeno je sportašima te zemlje sudjelovanje u natjecanjima u kojima sudjeluju Rusi i Bjelorusi. Ta odredba je izmijenjena u srijedu, te sada pokriva samo "sportaše koji predstavljaju Rusku Federaciju ili Republiku Bjelorusiju". Smirnova je na SP-u nastupila pod neutralnom zastavom, bez obilježja Rusije.

Osim u tenisu, gdje igrači nisu dio službenog izaslanstva, te nastupaju individualno dosad nije bilo izravnih susreta između sportaša iz dviju zemalja od invazije i to ponajprije zbog protjerivanja Rusa iz svijeta sporta, a potom i njihova vraćanja, posebice u mačevanju, individualno i pod neutralnom zastavom, zbog ukrajinskog bojkota.

Četverostruka svjetska prvakinja u sablji, Olga Harlan uvelike je dominirala u meču sa Anom Smirnovom (15-7) ,a odbila je pozdraviti ili se s njom rukovati na kraju meča. Bila je tijekom cijelog meča bodrena od strane dvadesetak članova ukrajinske delegacije, koji su uzvikivali "Slava Ukrajini".

Deset minuta nakon završetka meča Smirnova je i dalje odbijala napustiti stazu jer ju protivnica nije pozdravila te je tako ugrozila nastavak natjecanja