SVE JE KRIV...

Nova teorija urote osramoćenog prvaka

18.12.2013 u 14:33

Bionic
Reading

Jedan od simbola dopinga, umirovljeni kanadski sprinter Ben Johnson, ima novu ideju o tome tko mu je smjestio. Ili o tome tko ga nije zaštitio.

A da priča bude bizarnija, svoju je teoriju povjerio - finskom glumcu Janneu Reinikainenu. A njemu nije trebalo dugo da sve ispriča medijima. Otkud finski glumac u svemu tome? Johnson je ove godine odradio manju ulogu u filmu A Patriotic Man koji je snimljen u finsko-hrvatskoj koprodukciji. Film na komičan način prikazuje problem dopinga kroz fiktivan lik skijaša Toiva, pa se simbolično jedan od najpoznatijih dopinških varalica pojavio u njemu.

Uglavnom, Johnson je tijekom snimanja na jednoj večeri sjedio uz Reinikainena i razgovarao s njime o trenutku koji mu je obilježio karijeru i život. I tako je atletičar navodno otkrio glumcu da je na doping-testu pao zbog - promjene sponzora.


'Večerali smo u Sloveniji tijekom snimanja filma i Ben mi je rekao da je napravio jednu pogrešku u karijeri. A to nije bilo uzimanje dopinga, nego promjena sponzora prije Olimpijskih igara u Seulu. Smatra da njegov doping, da je ostao s prijašnjim sponzorom Adidasom i da nije prešao u Diadoru, nikada ne bi bio otkriven javnosti', objasnio je Reinikainen u jednoj televizijskoj emisiji.

Johnsonova je teorija, dakle, da je Adidas puno moćniji u svijetu sporta i da je štitio svoje sportaše do te mjere da nisu mogli biti diskvalificirani zbog dopinga.

Ima li i zrnce istine u novoj Johnsonovoj priči, vjerojatno nikad nećemo saznati. No, jedna stvar nije sporna. Koliko god prstom upirao u sve oko sebe, najviše je kriv on sam. Jer ako su i drugi bili dopingirani, to svejedno ne znači da je on bio čist.

Ben Johnson je uhvaćen nakon ove utrke