izvješće FIFPRO

Nogometaši i nasilje; poslana poruka klubovima, ligama i savezima uz važan detalj

11.01.2024 u 13:20

Bionic
Reading

Sigurnost na radnom mjestu sve je veća briga za nogometaše, koji se moraju nositi s bakljama i ostalim predmetima koji se bacaju s tribina, napadačima na terenu i verbalnim uvredama navijačima, ističe se u izvješću FIFPRO-a objavljenom u četvrtak

Globalni sindikat igrača priopćio je da su se nogometaši žalili da su često morali šutke prihvaćati agresiju umjesto da govore o njoj iz straha da bi to moglo pogoršati zlostavljanje ili utjecati na njihov status u klubu.

"Imamo osjećaj da je ovaj pristup spustio prag za navijače na stadionu do točke u kojoj neki misle da imaju pravo raditi stvari koje zapravo ne smiju", rekao je jedan igrača intervjuiran za izvješće na 28 stranica pod naslovom 'Utjecaj nasilja nad nogometašima na njihovom radnom mjestu'.

Nalazi navedeni u izvješću temeljeni su na intervjuima s igračima, istraživanju 41 nacionalnog saveza, medijskim izvješćima i istraživačkom radu dr. Joela Rookwooda sa Sveučilišta College Dublin.

Zlostavljanje može imati ozbiljne posljedice jer 88 posto članova sindikata kaže da prijetnja nasiljem dovodi do lošeg učinka igrača, a 83 posto kaže da pridonosi problemima mentalnog zdravlja kao što je depresija.

Devedeset osam posto članova sindikata izvijestilo je da bi pozdravilo povećanu upotrebu tehnologije kao što su sigurnosni skeneri i prepoznavanje lica za hvatanje i odvraćanje počinitelja, a 88 posto kaže da bi klubovi također trebali učiniti više da zabrane nasilne navijače.

"S obzirom na rastuće razine nasilja, važno je da nogometni dionici, društveni partneri i javne institucije pojačaju suradnju kako bi identificirali mjere koje osiguravaju sigurnost igrača, osoblja i gledatelja", Alexander Bielefeld, FIFPRO-ov direktor globalne politike i strateških odnosa za muški nogomet , rekao je.

"Klubovi, lige i savezi imaju odgovornost osigurati da igrači, kao zaposlenici, imaju sigurno radno okruženje za izvođenje na svom vrhuncu."

Predmeti bačeni s tribina predstavljaju najveću prijetnju sigurnosti igrača, posebice golmana zbog svoje blizine navijačima, navodi se u izvješću. Dvije trećine anketiranih igrača reklo je da je bacanje predmeta od strane navijačima jedna od najčešćih briga.

Bilo je otprilike 114 slučajeva pirotehnike ili bačenih predmeta koji su prekinuli utakmice prošle sezone, prema izvješću, pri čemu je nekoliko igrača pretrpjelo značajne ozljede. U rujnu 2022. vratar Universidad de Chile Martin Parra primljen je u bolnicu nakon što ga je pogodila petarda.

Napadač Real Madrida Vinicius Jr opetovano je doživio rasističko zlostavljanje na terenu, uključujući i tijekom utakmice protiv Valencije. Valenciji je naređeno da djelomično zatvori svoj stadion Mestalla na tri utakmice, a španjolski FA je također novčano kaznio klub zbog incidenta.

FIFPRO je istaknuo da sigurnost igrača i osoblja nije samo briga na terenu. Menadžer Olympique Lyonnaisa Fabio Grosso pretrpio je ozbiljnu ozljedu oka kada su njihov autobus napali navijači Marseillea na putu za Stade Velodrome u listopadu. Utakmica je tada bila odgođena.