ŠPANJOLSKA LEGENDA

Nije se sramio priznati da ima psihičkih problema; zato niti ova poruka ne čudi

04.01.2024 u 23:59

Bionic
Reading

Španjolski 33-godišnji košarkaš Ricky Rubio, koji je je u kolovozu prošle godine obznanio da privremeno prekida karijeru zbog psihičkih problema, u četvrtak je preko društvene mreže X (bivši Twitter) objavio da je završio s igranjem u NBA ligi u kojoj je proveo punih 12 godina.

Do trenutka objave Rubio je bio igrač pod ugovorom s Cleveland Cavaliersima, a tijekom NBA karijere je igrao za Minnesota Timberwolvese, Utah Jazz i Phoenix Sunse. U NBA ligu je došao iz Barcelone za koju je igrao dvije sezone i osvojio Euroligu 2010., a prije toga je četiri sezone proveo u Joventutu iz Badalone, s kojim je 2008. bio pobjednik Eurokupa. Minnesota ga je izabrala u prvom krugu NBA drafta 2009. kao petog ukupno.

'Večer 30. srpnja bila mi je jedna od najtežih u životu. Um mi je potonuo u tamu. Znao sam da idem u ovom smjeru, ali nikada nisam mislio da ne kontroliram situaciju. Sljedeći dan sam odlučio prekinuti svoju profesionalnu karijeru. Odlučio sam vam poslati ovu poruku danas, jer je moja karijera u NBA ligi završena', izjavio je Rubio.

'Jednog dana, kada dođe vrijeme, želio bih sa svima vama podijeliti svoje cjelokupno iskustvo kako bih mogao pomoći drugima koji prolaze kroz slične situacije. Do tada bih to držao u tajnosti iz poštovanja prema svojoj obitelj i sebi samom, jer još uvijek radim na svom mentalnom zdravlju', poručio je Rubio uz dodatak da se sada osjeća "puno bolje".

Tijekom NBA karijere Rubio je postizao 10,8 koševa i imao 7,4 asistencija po utakmici, a bio je poznat po svojoj brzini i odličnoj igri u obrani.

Bio je neizostavni član španjolske reprezentacije s kojom je 2019. osvojio naslov svjetskog prvaka i bio proglašen najboljim igračem tog turnira. U kolekciji ima još i dva zlata (2009. i 2011.) te dvije bronce (2013. i 2017.) s europskih prvenstava, kao i srebro (Peking 2008.) te broncu (Rio de Janeiro 2016.) s olimpijskih igara.