Liga prvaka

Nevjerojatan niz Intera nastavljen i protiv Atletica, remi u Eindhovenu

20.02.2024 u 23:13

Bionic
Reading

U prvom susretu osmine finala nogometne Lige prvaka Inter je pobijedio Atletico Madrid sa 1-0, dok su u drugom susretu večeri PSV Eindhoven i Borussija Dortmund odigrali 1-1. Uzvratne utakmice su 13. ožujka u Madridu i Dortmundu

Inter, koji je aktualni europski doprvak, je bio daleko aktivniji, imao je nekoliko lijepih prilika i na koncu je posve zasluženo slavio golom Marka Arnautovića u 79. minuti.

Bila je to već deveta uzastopna pobjeda "Nerazzurra" u svim natjecanjima ove godine, a u posljednjih 14 utakmica u Ligi prvaka izgubili su samo lanjsko finale od Manchester Cityja.

Oba sastava su prošla kroz skupinu bez poraza. Atletico je bio prvi u skupini E sa četiri pobjede i dva remija, dok je Inter bio drugi u skupini D sa po tri pobjede i remija.

Za Diega Simeonea ovo je bio povratak na stadion za koji ga vežu lijepa sjećanja. "El Cholo" je od 1997. do 1999. igrao za Inter osvojivši u dresu "Nerazzurra" osvojio Kup UEFA 1998. Međutim, večeras nije imao previše razloga za zadovoljstvo nakon blijede predstave madridskog sastava.

Krenulo se očekivano tvrdo bez previše rizika na obje strane. Inter je bio nešto aktivniji, no u prvih pola sata nismo vidjeli praktički ništa. Prvi udarac u okvir gola na obje strane uputio je napadač Intera Lautaro Martinez glavom u 36. minuti, ali je Jan Oblak bio spreman.

Tri minute kasnije Inter je imao najbolju priliku u prvom dijelu. Marcus Thuram je ukrao loptu na centru i uposlio Lautara Martineza koji je s ruba kaznenog prostora loše pucao. U posljednjim trenucima prvog dijela udarac je okušao i Thuram, ali je pucao ravno u Oblaka.

Novu priliku za Inter imao je u 49. minuti Marko Arnautović, koji je u nastavku ušao umjesto ozlijeđenog Thurama, ali je u padu pucao preko gola. Prvu pravu priliku Atletico je imao tek u 55. minuti, ali Samuel Lino nije najbolje reagirao.

Uzvratio je Inter u 63. minuti s još jednom sjajnom prilikom. Arnautović je odigrao "dupli pas" s Lautarom, ali je potom sa desetak metara pucao visoko preko gola.

Pitanje pobjednika je razriješeno u 79. minuti. Reinildo je pogriješio na sredini terena, Lautaro se sjurio prema Oblaku i pucao, slovenski vratar je obranio, a Arnautović je odbijanac pospremio u gol iskupivši se za dva velika promašaja.

1/8 finala Lige prvaka, Inter Milan - Atletico Madrid (20.2.2024) Izvor: EPA / Autor: MATTEO BAZZI

U drugom susretu večeri PSV Eindhoven i Borussia Dortmund su remizirali 1-1.

PSV-u je ovo bila prva utakmica u nokaut fazi Lige prvaka od sezone 2015/16. kada su ispali u osmini finala od Atletico Madrida.

Jedine prethodne međusobne utakmice ovih klubova bile su u grupnoj fazi Lige prvaka 2002/03. Dortmund je slavio sa 3-1 u Eindhovenu, dok je uzvrat u Njemačkoj završio sa 1-1.

PSV je ostao neporažen u posljednjih šest utakmica u Ligi prvaka izjednačivši tako svoj rekord od šest susreta bez poraza između listopada 1997. i rujna 1998.

Domaćin je bolje ušao u susret, a prvu zanimljivu situaciju vidjeli smo u 16. minuti kada je Malik Tillman ucao, ali preko gola. Sredinom prvog dijela Borussija se probudila i praktički iz prve prave prilike njemački sastav je poveo u 24. minuti.

Marcel Sabitzer je uposlio Donyella Malena koji je primio loptu u šesnastercu i malo iskosa pucao po golu. Lopta je pogodila Sergina Desta i malo promijenila smjer završivši ispod grede Waltera Beniteza. Nizozemski napadač nije slavio pogodak jer je u Borussiju došao upravo iz PSV-a čiji je dres nosio tri sezone.

Domaćin je mogao izjednačiti u 37. minuti, Johan Bakayoko je bio u izglednoj situaciji, ali je loše pucao. PSV je ipak izjednačio u 56. minuti golom Luuka de Jonga iz kaznenog udarca kojeg je skrivio Mats Hummels oborivši Tillmana.

Gosti su u 72. minuti mogli do nove prednosti, no Walter Benitez je obranio udarac Mariusa Wolfa. Devet minuta kasnije opasno je na drugoj strani zaprijetio i Dest, ali je Borussijin vratar bio spreman i do kraja susreta više nije bilo golova.

  • +3
1/8 finala Lige prvaka, PSV - Borussia Dortmund (20.2.2024) Izvor: EPA / Autor: MAURICE VAN STEEN