TALENT UNIŠTEN OZLJEDAMA

Nesuđeni NBA centar potpisao za Cedevitu!

06.01.2015 u 20:24

Bionic
Reading

Centar Stanko Barać danas je i službeno potpisao ugovor koji ga do kraja sezone veže s Cedevitom. Sokolovi su ove sezone dosad imali samo jednog klasičnog centra u liku Mire Bilana, tako da se očekuje da će Barać Zagrepčanima biti od velike pomoći

Stanko od prošle sezone nije igrao za nijedan klub. Imao je problema s ozljedama i nakon oporavka trenirao je u Širokom, a sada se u staru formu želi vratiti kod trenera Jasmina Repeše, koji ga je svojevremeno uveo i u reprezentaciju Hrvatske.

"Drago mi je što sam došao u klub koji je odlično organiziran. Tu je trener s kojim imam iskustva iz reprezentacije, dok sam još bio mlađi. Sada mi treba klub za povratak. Fizički sam spreman i nadam se da će obje strane biti zadovoljne. Zdrav sam i mislim da mogu ispuniti sva očekivanja", rekao je novi centar Cedevite. "Prošle godine sam u Turskoj imao dosta problema s ozljedama. Preko ljeta sam radio na oporavku, a onda sam radio u Širokom i mislim da sam sada spreman za igru."

Stanko je već odradio prvi trening s Cedevitom, no neće biti na raspolaganju za utakmicu s CAI Zaragozom u srijedu.

"Znam gotovo sve igrače Cedevite. Ima dosta mladih, talentiranih igrača i mislim da je to jako dobra ekipa", dodao je Barać.

Sportski direktor Cedevite Matej Mamić vjeruje da će ova suradnja biti na obostrano zadovoljstvo: "Mi smo već od ranije gledali koja bi nam petica najbolje došla u momčad i sad smo se našli sa Stankom. I jedna i druga strana imaju želje i potrebe za tako nešto. Stanko da se vrati u košarku nakon dužeg izbivanja, a mi ćemo dobiti pravog igrača. Sigurno da je Stanko fizički trenutno u solidnom stanju, ali nedostaje mu natjecateljske forme. Vjerujem da ćemo to u početku istrpiti, a kasnije da ćemo dobiti stvarno pravog igrača koji će se upotpunjavati s ostalim našim centrima."

Prije nekoliko dana Cedevita je i produžila ugovor do kraja sezone s Markom Tomasom, koji se također vraća nakon ozljede i za Zagrepčane je nakon dužeg vremena zaigrao u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića protiv Zaboka (u Beogradu protiv Partizana nije nastupio).

"Nama je veliki hendikep od početka sezone bio što se Marko Tomas ozlijedio i što nije zauzeto ono mjesto u ekipi koje treba. Ja se nadam da će ga zdravlje poslužiti i da će nam dati dosta dobrog za nastavak prvenstva i sigurno da smo s ovom dvojicom igrača puno kvalitetniji i kompetitivniji i da ćemo dobro gurati u nastavku sezone", dodao je Mamić.

217cm visoki Stanko Barać rođen je 14.08.1986, a karijeru je počeo u Širokom. Nakon toga je četiri godine proveo u tadašnjoj Tau Ceramici (danas Laboral Kutxa), a jednu sezonu bio je na posudbi u Valenciji. Posljednji klupski angažman imao je u Anadolu Efesu, gdje je proveo tri sezone (od 2011./2012. do 2013./2014.).

U Euroligi je ukupno odigrao 98 utakmica uz prosjek od 7 poena i 4 skoka. Za reprezentaciju Hrvatske nastupio je na Europskim prvenstvima 2007. i 2011. i na Olimpijskim igrama 2008.

Spomenut ćemo i da je 2007. godine izabran 39. pickom na NBA draftu. Pick je pripadao Miami Heatu, no prava na njega su kupili Indiana Pacersi, koji su potom odlučili draftirati Baraća. U NBA ligi Stanko naposljetku nikad nije zaigrao.