DAVIS CUP U KRALJEVU

Navijačka euforija u Srbiji, a Nole kaže: Hrvatska nije autsajder!

06.03.2015 u 10:36

Bionic
Reading

Susretom Novak Đoković - Mate Delić u petak od 13 sati započinje u Kraljevu trodnevni Davis Cup susret Srbije i Hrvatske. Od prije je poznato kako zbog ozljede neće biti 'prvog HR reketa' Marina Čilića. Drugi meč dana, ne prije 15:00 sati, igraju Viktor Troicki i Borna Ćorić. Tekstualni prijenos oba meča uživo pratite na tportalu...

U odsustvu Čilića i Dodiga, Mate Delić ima zadatak suprotstaviti se prvom tenisaču svijeta u dvorani u uvjetima u kojima nikad nije dobro igrao. Prvi tenisač svijeta zaziva oprez, ali sve osim uvjerljive pobjede Đokovića bila bi velika senzacija

Pomama za prisustvovanjem na povijesnom nastupu srpske Davis Cup reprezentacije u Kraljevu je ogromna. Na otvorenom treningu je čak 1.500 ljudi ostalo van dvorane. Činjenica kako su karte brzo rasprodane po upitnom principu ne može biti tema ove najave. Ono što je bitno je to da će dvorana biti ispunjena do posljednjeg mjesta. Ulog je visok, a protivnik Hrvatska, koja je, iako okrnjena, uvijek magnet zbog dobro poznatog susjedskog rivaliteta u svim sportovima.

Upravo je ta okrnjenost Krajanove ekipe glavni razlog što će ovom dvoboju vrlo vjerojatno nedostajati uzbuđenja. Prava šteta, ali bez Čilića, osvajača US Opena, Karlovića koji je ove sezone već jednom dobio Đokovića, te Dodiga, trenutno šestog igrača svijeta u parovima, Hrvatska se teško može nečemu nadati protiv ekipe koja u svojim redovima ima prvog igrača svijeta, Top 50 tenisača Troickog i Zimonjića koji je Top 5 u parovima.

'Cijelo vrijeme govorim ekipi da je Hrvatska konkurentna momčad i da nema prostora za podcjenjivanje. To što neće igrati Marin, Dodig ili Karlo ne znači da ćemo pobijediti. Iako odraz snaga po renkingu to ne govori, Hrvatska nije autsajder', pomalo i kurtoazno je kazala prva srpska violina, ali i hrvatski izbornik Željko Krajan je realan i zna kako ispred njegovih pulena stoji jako težak zadatak:

'Ne možemo imati teži zadatak od ovog. Nedostaju nam dva važna igrača, igramo u Srbiji za koju igra Đoković, u ovom sastavu su glavni favoriti za osvajanje Davis Cupa. Šanse uvijek postoje, nadam se da će dečki dati svoj maksimum, ali imamo jako težak zadatak.'

S obzirom da na svojoj strani imaju najboljeg tenisača na svijetu, Srbi mogu računati na dva sigurna boda. U jednu ruku je to i olakotna okolnost za Hrvate od kojih apsolutno nitko ništa očekuje. Pogotovo ne od Mate Delića. Čovjeka koji je u svom debiju prošle godine u Davis Cup reprezentaciji pobijedio Sijslinga, a onda odigrao i odličan meč protiv Haasea kojeg je odveo u pet setova. Međutim, sada postoji nekoliko drugačijih okolnosti koje mu ne idu u korist. Sastaje se s Novakom Đokovićem na domaćem terenu što je drugi svijet za Nizozemce, pogotovo motivirani Novak Đoković. Drugo, a ništa manje bitno je i činjenica da igra u dvorani na betonu. Ta podloga mu nikako ne odgovara i dosta puta je kazao kako ne vjeruje u svoje udarce u takvim uvjetima i ne može dati sve što ima. Ipak, hrabro najavljuje meč.

'Sve što mogu napraviti je opušteno ući u meč. Nemam pritisak, Novak je jedan od najboljih igrača svih vremena i zna se što se od njega očekuje. Moja forma je u usponu i nadam se kako ću to pokazati i u tom meču', kazao je Mate Delić koji je trenutno izvan 150 najboljih igrača na svijetu.


Koliko u njegovoj izjavi ima istine, dalo bi se raspravljati. Naime, posljednju pobjedu je ostvario u prvom kolu kvalifikacija Australian Opena, te se poslije toga odlučio igrati u dvorani. Očekivano, rezultati nisu ispratili njegov entuzijazam. Mate je izgubio sva tri meča u dvorani, a uzeo je samo set Petzschneru. Posljednji susret je odigrao u Wroclawu gdje je izgubio glatko u dva seta protiv domaćeg Kapasa koji nikad u karijeri nije bio u najboljih 300 igrača svijeta. Delić je puno produktivniji na zemlji i to nije tajna. Osim tog utega na vratu, čeka ga prvi tenisač svijeta u napaljenoj atmosferi rasprodane dvorane u ultra bitnom natjecanju prvog meča dana. Nema smisla naglašavati kako je Novak apsolutni favorit, a iako iz srpskog tabora dolazi puno kurtoaznih izjava, u nekakvom "sci-fi" scenariju u kojem Delić dobija Đokovića u dvorani, vjerojatno bi sam Delić bio najiznenađeniji.

I dok se Mate samo tješi da mu je forma u usponu, Novak je ove godine doživio samo dva poraza. Zanimljivo, jedan od hrvatskog igrača (Karlović), ali njega nema u DC reprezentaciji. Drugi od Federera u Dubaiju. Međutim, Đoković je svoj posao odradio osvajanjem svoje pete titule u užarenoj Australiji i povećao svoj konto Grand Slam naslova. Međutim, iznova i iznova naglašava i pokušava sve uvjeriti kako Srbija nije toliki favorit i kako ništa nije gotovo.

'Mi nismo dobili ovaj Davis Cup dvoboj. Oni imaju jako mladu ekipu, imaju Bornu Ćorića. On je jako motiviran, u Dubaiju je pobijedio Andy Murraya, jako je talentiran i veliki borac. Vi znamo njihov tim iako su jako mladi. Trenirali smo jako često zajedno i nadamo se kako ćemo odigrati dobro i proći dalje', kazao je prvi tenisač svijeta, a onda objasnio i odabir Kraljeva za domaćinstvo:

'Odlučili smo organizirati ovo u Kraljevu jer je grad zaslužio ovakav događaj, a posebno je i za mene jer smo samo jednom odigrao Davis Cup izvan Beograda.

Kao što smo naglasili i malo gore u najavi, Kraljevo je ovu gestu znalo prepoznati, pa je već na treninzima bila ludnica. Nema razloga očekivati ništa manje i tijekom mečeva. Prvi tenisač svijeta igra protiv momka van 150 najboljih, a čini se kako će ovog puta Davidova praćka ipak biti premalo za Golijata. Srbi najavljuju oprez, ali sve osim 1-0 za domaćine nakon uvodnog meča bilo bi veliko iznenađenje.

'Znam Matu, imamo prijateljski odnos, trenirali smo također u Australiji. On nema što za izgubiti, bit će zanimljivo. Visok je, može to iskoristiti za pritisak. Iskustvo je moja prednost, puno sam ovakvih mečeva odigrao', kazao je Novak.