I POLICIJA U CIVILU

Kutinjani se brane: Kaos na tribini izazvali su redari

29.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

O utakmici 16. kola, između Mladog Rudara i Moslavine, još će se pričati. Naime, dvije sekunde prije kraja utakmice izbila je opća, masovna tučnjava, u kojoj su sudjelovali i igrači i navijači, a prema dopisu gostujuće navijačke skupine, i policija i redarska služba

U tom je okršaju, a što je objavljeno u ponedjeljak, najteže stradao domaći igrač Kristijan Matulja koji je sa slomljenim nosom završio u pulskoj bolnici. Nokautirao ga je gostujući igrač Jurić, što je bilo povod za 'boks' u kojem su sudjelovali gotovo svi igrači, kao i navijači na tribinama. Razmjena mišljenja šakama je trajala gotovo pet minuta, a suci su odlučili prekinuti susret kod rezultata 21:21.

No, kako navode gostujući navijači koji su razočarani 'netočnim navodima hrvatskih medija', krivci za cijeli incident su domaćini, tj. organizatori utakmice.

Iz priopćenja, koje potpisuje navijačka skupina Gerila Kutina, prenosimo najvažnije dijelove.

'Na tribini smo bili okruženi sa petnaestak redara, dok nigdje drugdje u dvorani nije bilo redara ni policajaca. Tu je činjenicu posebno bitno naglasiti, budući da je loša organizacija sigurnosti i bila uzrok kaosu koji je na utakmici nastao. U trenutku tuče na terenu i općeg kaosa, počeo je kaos i tuča na tribini, ali od strane redara, a ne navijača. Naši navijači su bili napadnuti od strane redara i policije u civilu bez ikakvog razloga, što su kasnije opravdali našim navodnim pokušajima ulaska u teren. Nasreću, jedan je od naših članova uspio snimiti cijeli razvoj događaja na tribini.

Snimka incidenta - 1. dio

Radi se o snimkama koje su prenijeli svi mediji, a na kojima se jasno vidi da se nijedan od naših navijača nije približio terenu. Štoviše, redari su na njih nasrnuli bez ikakvog povoda iako se na snimkama jasno vidi da navijači samo prate situaciju na terenu, a neki se čak i okreću bez ikakve namjere ulaska na teren. Riječ je brutalnoj represiji koja je rezultirala uhićenjem trojice navijača. Napominjem da je jedan od njih krvario i da mu nije bila pružena potrebna zdravstvena njega.

S tim je momkom na utakmicu došao otac, umirovljeni hrvatski branitelj, da bi gledao kako mu sina bezrazložno mlate. Nakon što se ispraznila dvorana, držali su nas zatočene još jedan sat bez objašnjenja. Zatim su odlučili da ćemo biti privedeni. Naših 12 navijača su držali u postaji preko dva sata zbog njihove navodne sigurnosti, gdje je bilo rečeno da nitko neće dobiti prijave. Međutim, sada po novinama čitamo o prijavi protiv 12 navijača. Stoga ponovno napominjemo da smo bezrazložno napadnuti i privedeni, što dokazuju i snimke.

Napominjemo da smo u razgovoru sa odvjetnikom odlučili podignuti tužbu protiv redara i organizatora zbog nepotrebne uporabe sile i loše organizacije utakmice.

Snimka incidenta - 2. dio