danas od 20 sati

Košarkaši Splita 20 godina čekaju titulu prvaka, a Zadar lovi 20. trofej u povijesti

30.05.2023 u 12:50

Bionic
Reading

Sve je spremno za početak finalne serije u košarkaškoj HT Premijer ligi u kojoj Split na rasprodanim Gripama igra prvu utakmicu protiv Zadra (20 sati)

Posljednji puta košarkaši Splita su prvaci Hrvatske bili 2003. godine kada ih je do titule vodio Dino Rađa koji je nakon tog slavlja otišao u igračku mirovinu. Dio te momčadi Splita tad je bio i mladi playmaker Srđan Subotić, današnji trener Žutih.

Gripe će biti krcate, atmosfera kao u 'stara dobra vremena…', a izravan prijenos možete pratiti na Sportskoj televiziji od 20 sati (MAXtv).

'Osvježili smo se, kreće jaki ritam utakmica kakav je bio i cijelu sezonu. Bit će ovo pravo finale, odličan dekor kakvog ne viđamo često. Radujem se košarkaškoj atmosferi, užitku igranja u finalu. Ovo su dvije najbolje ekipe ove sezone, tu nema dileme. Bit će izuzetno teško, gusto, sve naše utakmice završile su u par poena razlike. Svaki detalj može presuditi, pa tako i publika. Želimo dobiti prvu utakmicu, kako bi seriju usmjerili tamo gdje želimo', kazao je uoči početka finalne serije trener Splita Srđan Subotić koji je svjestan kako njegova momčad ove sezone protiv Zadra ima međusobni učinak 5-1. Ali usprkos tome je itekako oprezan…

'Sa Zadrom moraš biti koncentriran i fizički maksimalan. Zadrova najveća kvaliteta je da nikada ne igraju loše, oni protivniku ne daju pobjedu, svaku utakmicu protiv njih moraš zaraditi pobjedu', dodao je Subotić.

Što se košarkaša Zadra tiče nema sumnje kako će pokušati zaboraviti ovosezonske poraze od Splita, a poznato je i kako su u sezoni 2020/21. do titule prvaka stigli baš preko Žutih.

'Nama je dobro došlo ovih par dana odmora, da ne moramo igrati treću utakmicu protiv Cibone, odmorimo se, osvježimo i pripremimo za Split. Osim što moramo biti na energetski visokoj razini, jedna od ključnih stvari je rješavanje njihovog napadačkog skoka, jer je to jedna od rijetkih momčadi koja ih ima više od nas. Igraju čvrsto u kontaktima i traženju pozicije za napadački skok, trebat će nam čvrstina i koncentracija u zaštiti lopte nakon defanzivnog skoka', kazao je uoči prve utakmice trener Zadra Danijel Jusup.

Prepun samopouzdanje je i mladi košarkaš Dario Drežnjak, koji je jedan od nositelja igre ove sezone.

'Iako imamo omjer 1:5 u međusobnim susretima, većina ih je bila odlučena u zadnjim minutama i uz malo sreće mogle su otići u našu korist. Mislim da prijašnji porazi i pobjede nisu bitni, kreće sve od nule. U finalu su momčadi koje su u njemu zaslužile svoje mjesto, nema pravog favorita. Sve u svemu, očekuje nas velika borba, potrošnja s obje strane i sigurno zanimljiva košarka', kazao je Drežnjak.

Zanimljivo je spomenuti, kao što piše HKS-a, kako je Zadar u svojoj povijesti osvojio ukupno 19 trofeja (6 prvenstava Jugoslavije, 3 prvenstva Hrvatske, jednom regionalnu ABA ligu, jednom kup Jugoslavije i 8 puta kup Hrvatske). Dakle, Zadar lovi ukupno svoj 20. trofej…

Druga utakmica igra se 1.6. također na Gripama, treća utakmica na rasporedu je 4.6 na Višnjiku, a eventualna četvrta 6.6. također na Višnjiku. Ako će serije opet otići do majstorica ona je zakazana za 9.6. na Gripama.