GOJUN ZA TPORTAL

Kapetan Zagreba o utakmici s Dancima, povratku u reprezentaciju i novom izborniku

15.02.2024 u 09:57

Bionic
Reading

Rukometaši Zagreba nastavljaju borbu u EHF Ligi prvaka, a uoči dvoboja, koji je na rasporedu večeras od 18.45 sati, protiv danskog Aalborga razgovarali smo s Jakovom Gojunom, kapetanom Lavova.

Gojun nam je otkrio svoja razmišljanja uoči nadolazećih izazova, naglašavajući ključne detalje za uspjeh. Osim toga, dotakli smo se i njegovog ponovnog uvrštavanja na širi popis hrvatske rukometne reprezentacije za kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, kao i promjene izbornika.

Kako se osjećate povodom nastavka natjecanja u EHF Ligi prvaka i predstojeće utakmice protiv Aalborg Handbolda? Što mislite da će biti ključno za pobjedu u toj utakmici?

'Pa osjećaj je uvijek lijep, odradili smo pripreme i prošli smo sve što treba. Dobro smo trenirali i drago mi je što nam se i Srna vratio, konačno smo kompletni. Željni smo nastaviti tamo gdje smo stali, a to je pobjeđivati kao što smo radili u prvom dijelu sezone. Liga prvaka je uvijek interesantna, uzbudljiva, iako nas čekaju stvarno teške četiri utakmice. Ali ja vjerujem u ovu ekipu da će to uspjeti iznijeti, svima nam je više konačno cilj da prođemo skupinu u Ligi prvaka i stvarno se svi veselimo tome. Najvažnije je da imamo dobru obranu. To je ono što nas je krasilo tijekom cijelog prvog dijela i do sada smo najbolja obrana Lige prvaka i vjerujem da ćemo nastaviti u tom tonu, jer preduvjet nas balkanaca je ako igramo dobro obranu da možemo sa svima. Ako budemo igrali lošu obranu, možemo mi radit '7 na 6' i '5-1' i '6-0', ali ako nam obrana nije kvalitetna, čvrsta, gusta, agresivna - onda je teško igrati', rekao je Gojun u razgovoru za tportal.

S obzirom na dosadašnji tijek sezone, koji su glavni ciljevi i očekivanja?

'Cilj je proći skupinu. Kažem, meni je žao stvarno što već prošlu godinu to nismo učinili jer realno smo trebali, ostali smo kratki za taj jedan gol, odnosno jedan bod koji nas je dijelio od prolaska skupine. Nismo uspjeli, ali sad smo opet jako blizu. To trebamo sad privesti lijepo kraju, imamo kući Pariz, imamo sad već priliku s Aalborgom pa Kolstad. Ima još četiri utakmice, svašta se može dogoditi i svatko svakoga može pobijediti u našoj skupini, a to se i pokazalo u prvom dijelu sezone. I naravno da nam je cilj proći skupinu i na kraju u cijeloj priči uzeti i kup i prvenstvo Hrvatske, to nam je primarni cilj'.

Kako se mentalno pripremate za velike utakmice poput ove koja slijedi i kako se nosite s pritiskom koji dolazi s visokim očekivanjima?

'Kad si profesionalac i kad to radiš dugi niz godina to ti je posao praktički, pripremam se normalno kao i za svaku utakmicu. Ja sam onaj tip koji više voli igrati, nego puno trenirati tjedno jer sam naučio tako u Bundesligi. Doslovno si imao jedan trening dnevno i stalno si igrao utakmice, dvije do tri tjedno, tako da poslije ovih nekih priprema koje smo odradili, stvarno se radujem utakmicama. To je ono zašto treniramo, zašto igramo, lijepo je kad pobjeđuješ, kad imaš bodove. Tako stvaraš jedno zajedništvo, jednu ekipu koju mi trenutno stvarno imamo, super dečke, i ja vjerujem da ćemo se poslije ove reprezentativne stanke vratiti onim igrama koje smo igrali u prvom dijelu sezone i da će to biti jedan pravi Zagreb'.

Kako se momčad priprema za nadolazeće utakmice u Ligi prvaka? Postoje li područja igre na kojima posebno radite?

'Kao što sam rekao, prvo moramo biti ekipa, što i jesmo, a drugo moramo igrati obranu kvalitetno i probati iz te kvalitetne obrane s našim golmanima, koji su stvarno bili super prvi dio sezone, istrčati neke tranzicije, neke lagane golove zabiti. Jer današnji rukomet '6 na 6' je jako zahtjevan postao, to su uglavnom sve fizički jake i moćne ekipe i zato nam je bitno da zabijemo takve golove. I kažem, rukomet je takav sport da u pet minuta možeš i pobijediti i izgubiti, sve se brzo okrene. A ja vjerujem da ćemo već protiv Aalborga pokazati da nastavljamo onim putem gdje smo stali.

Prošlog tjedna objavljen je prošireni popis igrača za kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu. I vi ste na tom popisu. Jeste li iznenađeni? Sada ćete ponovno s komentatorskog mjesta na teren. Što bi za vas značilo opet zaigrati u hrvatskom dresu?

'Tko me bolje poznaje, zna da su meni Hrvatska i reprezentacija uvijek nešto iznad svega i tu sam proveo dugi niz godina. Osvojili smo dosta medalja i puno slavili, a i nekad puno tugovali kad nismo došli do onoga cilja kojeg smo željeli. Ja sam već dva puta i takoreći 'uskočio' u reprezentaciju da pomognem sa savjetima ili igrom, ovisno što je izborniku trebalo. Radio se sada širi popis za budućeg izbornika koji će biti i odazvao sam se. Rekao sam, ako bude potreba da dečkima stojim na raspolaganju. Jer bila bi velika šteta i bilo bi loše za naš rukomet da već drugi put zaredom ne idemo na Olimpijske igre, a pogotovo ova reprezentacija koju smo sad gledali, odnosno koju sam komentirao na RTL-u. Momci jesu završili jedanaesti i to kad pogledaš ne zvuči bajno, ali ja mislim da ta reprezentacija ima itekakvu budućnost. Ovi mlađi, od kojih su neki i prvi put dobili priliku, odradili su jako dobar turnir i zato bi bila šteta da reprezentacija ne ode na još jedne Olimpijske igre.'

Vrlo brzo bismo trebali i službeno saznati tko je novi izbornik reprezentacije, a zasad se Dagur Sigurðsson ističe kao najizglednija opcija za tu poziciju. Kako gledate na promjene u reprezentaciji, je li strani stručnjak ono što nam treba, i hoće li se sve stići 'posložiti' do kvalifikacija u ožujku?

'Pa slušajte, vidjet ćemo uostalom na kraju tko će biti izbornik. Je li to Dagur, je li to netko drugi. I ja sam pročitao isto da se dosta spominje Dagur Sigurðsson. Mislim da dovođenje stranca u naš rukomet nije loša stvar. Upravo iz razloga što smo zadnjih par godina stvarno promijenili dosta izbornika i pokušavali smo sa svime ne bili došli do nekog rezultata, međutim nismo baš bili bajni. Realno to je tako, nama je trenutno zadnje tri, četiri godine rukomet pao dosta. Mi smo naučili naše navijače i naše gledatelje da reprezentacija bez obzira kakva god da bude da se uvijek bori za medalju, a dovođenjem jednoga stranca to znači da smo očigledno ispucali sve hrvatske trenere i da se Savez okrenuo ka jednom strancu. Dagura osobno poznajem dok je još bio u Berlinu i radi se o jednom vrhunskom treneru i sigurno je to možda jedna lijepa priča koja može izaći iz ovoga. Ali kažem, sad opet nije toliko ni bitno hoće li to biti Dagur ili hoće li biti netko drugi. Bitno je samo da hrvatska rukometna reprezentacija ostvari dobre rezultate i da se plasiramo na Olimpijske igre jer mi dogodine igramo prvenstvo u Hrvatskoj. Nije nam cilj da dogodine kad je prvenstvo u Hrvatskoj budemo 6., 7., 8. na kraju, sigurno nam je cilj da Hrvatska uđe u polufinale', završio je Gojun.