strašne scene

Jurio je 145 km/h i zabio se u zaštitnu ogradu; helikopterom je prebačen u bolnicu

13.01.2024 u 15:29

Bionic
Reading

Spust u Wengenu, na legendarnom Lauberhornu, uzeo je novi danak. Danas je stradao Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde, njegova je nesreća sve uznemirila

Švicarac Marco Odermatt pobjednik je spusta skijaša za Svjetski kup u Wengenu, on je do svoje druge pobjede u najbržoj disciplini u karijeri stigao s 59 stotinki ispred drugog Francuza Cypriena Sarrazina, dok je treći bio talijanski veteran Dominik Paris s čak 1.92 sekundi zaostatka.

Odermatt je svoju prvu spustašku pobjedu u karijeri ostvario u četvrtak kada se u Wengenu vozio skraćeni spust, a u subotu je slavio u utrci koja je vožena preko čitave staze Lauberhorn. U međuvremenu je u petak bio drugi u superveleslalomu i to iza ove sezone sjajnog Sarrazina koji je bio drugi kako u četvrtak tako i u subotu.

Utrku u Wengenu obilježili su brojni teški padovi zbog kojih je utrka nekoliko puta bila prekidana. Najduži prekid uslijedio je nakon pada Norvežanina Aleksandera Aamodta Kildea koji je izgubio kontrolu nad skijama neposredno uoči posljednjeg zavoja na stazi i ulaska u cilj. Nesretni je Norvežanin pri brzini od čak 145 km/h završio u zaštitnoj ogradi, a zbog ozljede desne noge morao je helikopterom biti prebačen u bolnicu.

  • +5
Aleksander Aamodt Kilde, Wengen, težak pad 13.1.2024. Izvor: EPA / Autor: PETER SCHNEIDER

>> video teškog pada pogledajte OVDJE.

U redoslijedu spustaša vodi Odermatt s 376 bodova, drugi je Sarrazin s 310, dok je treći Paris s 229, dok u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa vodeći Odermatt ima 1016 bodova, drugi je Austrijanac Marco Schwarz s 464, a treći Sarrazin s 460.

U nedjelju se u Wengenu vozi slalom.