KVALIFIKACIJE ZA SP

Japan uništio iračke snove o odlasku u Brazil

11.06.2013 u 20:44

Bionic
Reading

Iako su već ranije osigurali plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, nogometaši japanske reprezentacije slavili su u Dohi protiv Iraka s 1-0 u ogledu kvalifikacijske B skupine, čime su ostavili Iračane bez izgleda za plasman na Svjetsko prvenstvo…

Irački nogometaši znači su da im samo pobjeda na njihovom privremenom domaćem terenu u Dohi omogućuje zadržavanje barem teoretskih izgleda za plasman na svjetsku smotru, te su dominirali u ovoj utakmici i stvorili podosta šansi koje, međutim, nisu znali iskoristiti. Kaznio ih je pogotkom za pobjedu Japana Shinji Okazaki u 89. minuti.

Japanski izbornik odmarao je nekoliko standardnih igrača prve postave kao što su Keisuke Honda, Ryoichi Maeda ili Maya Yoshida, jer Japance čeka nastup na Kupu konfederacija, koji počinje u subotu u Brazilu.

U istoj skupini je Australija napravila je velik korak ka plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Brazilu uvjerljivom 4-0 pobjedom nad Jordanom. Četvorica različitih strijelaca zabili su za "socceroose" na Docklands Stadiumu u Melbourneu. Mrežu gostiju načeo je u 15. minuti Mark Bresciano, a u drugom poluvremenu su zabili Tin Cahill, Robbie Kruse i kapetan Lucas Neill.

Prve dvije reprezentacije iz svake skupine izborit će izravni plasman na Svjetsko prvenstvo, dok će trećeplasirani sastavi u dodatnu kvalifikacijsku rundu. Japan je sa 17 bodova vodeći u B skupini i već ranije je osigurao svoj odlazak iduće godine u Brazil, kojem je sasvim blizu i drugoplasirana Australija s 10 bodova, jednim više od Omana na trećem mjestu. Australcima za potvrdu plasmana na Svjetsko prvenstvo treba domaća pobjeda protiv Iraka 18. lipnja u Sydneyju.

U skupini A, u igri za plasman na Mundijal su vodeća Južna Koreja s 14 bodova, drugi Iran s 13 i treći Uzbekistan s 11 bodova. Dvije od te tri reprezentacije će se izravno plasirati na smotru u Brazilu, a treća će u dodatne kvalifikacije.

Južnokorejska nogometna reprezentacija slavila je protiv Uzbekistana 1-0 u kišnom Seulu. Presudni trenutak susreta dogodio se u 42. minuti kada je Akmal Šorahmedov u vlastitu mrežu glavom skrenuo ubacivanje Kim Yong-Gwona s desne strane.

Iran je, pak, u Teheranu s 4-0 deklasirao Libanon.

Odlučit će zadnja runda 18. lipnja, kada će Južna Koreja ugostiti Iran, dok će Uzbekistan biti domaćin Kataru.