totalni kaos

Izbornik BiH nakon sramotnog poraza od Luksemburga: Ne mogu pobijediti u Formuli 1 sa Spačekom

21.06.2023 u 09:32

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Luksemburga u Zenici je šokirala BiH te u 4. kolu kvalifikacija za EURO 2024. pobijedila 2:0! Navijači su nakon susreta vrijeđali zvijezde 'zmajeva', na udaru su se našli Edin Džeko i Miralem Pjanić, a izbornik Faruk Hadžibegić pokušao je opravdati ovaj poraz

Yvandro Borges Sanches je već u četvrtoj minuti doveo goste u vodstvo. Amir Hadžiahmetović je u 56. minuti mogao izjednačiti, ali nije realizirao jedanaesterac, a dodatan šok je uslijedio u 74. minuti kada je napadač Wigana Danel Sinani zabio za 2:0.

Reprezentacija BiH je pružila očajnu igru, a glavne zvijezde Edin Džeko i Miralem Pjanić su bile nevidljive. Bio je to već treći poraz BiH vrste u prva četiri kola nakon poraza od Slovačke (0:2) i Portugala (0:3).

Nakon susreta oglasio se BiH izbornik Faruk Hadžibegić. ‘Faruk, odlazi‘, orilo se s tribina već u prvom poluvremenu...

'Publika se ima pravo manifestirati kako želi, pogotovo nakon loše utakmice i rezultata. To je moja odgovornost. Nisam siguran da je samo revolt današnjeg rezultata prouzročio to, ali nije mi nimalo ugodno. Nogomet se igra zbog publike i ona ima pravo reći sve što hoće. Žao mi je jer to nije nogometna reakcija, malo je to kompleksnije u našem društvu jer su prije tri dana govorili ‘Bravo, dobro ste igrali protiv Portugala, a sada ovo, ali moram to izdržati', rekao je Hadžibegić nakon sramotnog poraza i objasnio u čemu je problem:

'Nadam se da ste vidjeli da smo imali prilike i na utakmici protiv Slovačke, i Portugala i Luksemburga. I večeras ste vidjeli kakve smo golove primili, pa onda još promašimo penal. Ima li rješenja? Iskreno, ne znam. Zar treba mijenjati Džeku ili Demirovića koji su promašili te neke šanse? Puno bi gore bilo da nismo imali nikakve prilike. Mi imamo problem i to nekada hoćete, a nekada nećete čuti. Da smo dali gol, sve bi bilo drugačije, uzimam na sebe odgovornost totalno, ali pogledajte imamo li igrača koji igra 90 minuta u klubu? To je samo Džeko. Nama je problem ritma i to stalno govorim. I danas smo na sličan način sastavili ekipu jer ima igrača koji kažu da ne mogu igrati. Nemojte da živimo od rezultata do rezultata. Ako hoćemo napredovati, moramo biti lucidniji i logičniji u analizama. Ne mogu ni ja pobijediti Formulu 1 sa Spačekom', kazao je Hadžibegić koji je u karijeri po drugi put izgubio od Luksemburga. Prvi je poraz upisao kao izbornik Crne Gore...

  • +9
BiH - Luksemburg 0:2, kvalifikacije za EURO 2024., 20.6.2023. Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

'Trbuh me boli, totalno sam razočaran. Boli me srce i duša. I ja sam čovjek od krvi i mesa i nemojte misliti da je meni svejedno, ali imam toliko kulture i obraza da dođem i odgovorim na svako pitanje', zaključio je Faruk Hadžibegić.

Nakon susreta oglasio se i Edin Džeko, najveća zvijezda reprezentacije BiH.

'Kad vidiš utakmicu mislim da nije katastrofa. Oni su zasluženo pobijedili, taktički, fizički. Primili smo dva gola na dvije greške, ali nismo ništa napravili', rekao je Džeko i objasnio:

'Imam osjećaj da su se igrali s nama u svakom segmentu igre. Primili smo rano gol, morali smo napadati golmana i tu su pravili razliku. Automatski su igrali na igrača koji je igrao ispred naših stopera. Nitko nije znao da mu uđe žestoko. Svi zajedno smo izgubili. Meni je tužno što nismo uspjeli napraviti pritisak kakav znamo u Zenici kada nas publika ponese. Ne može nam igrač stalno primati loptu na 30 metara. Fizički nismo mogli parirati, nismo dobili jedan duel i tako ne možeš dobiti utakmicu...', zaključio je Dijamant.

Standings provided by Sofascore