KVALIFIKACIJE ZA EP

Zenica u šoku zbog kiksa Zmajeva, Moldavci osramotili Poljake

20.06.2023 u 23:04

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Luksemburga priredila je iznenađenje pobijedivši u susretu 4. kola skupine J kvalifikacija za EURO 2024. u Zenici Bosnu i Hercegovinu sa 2:0. Iznenađenje je priredila i Moldavija u skupini E porazivši Poljsku sa 3:2 nakon što su gosti vodili sa 2:0.

Reprezentacija Luksemburga priredila je iznenađenje porazivši BiH na Bilinom polju sa 2:0.

Yvandro Borges Sanches je već u četvrtoj minuti doveo goste u vodstvo. Amir Hadžiahmetović je u 56. minuti mogao izjednačiti, ali nije realizirao jedanaesterac, a dodatan šok je uslijedio u 74. minuti kada je napadač Wigana Danel Sinani zabio za 2:0. BiH je pružila očajnu igru, a glavne vedete Edin Džeko i Miralem Pjanić su bile nevidljive. Bio je to već treći poraz BiH vrste u prva četiri kola nakon poraza od Slovačke (0:2) i Portugala (0:3).

U drugom susretu Portugal je na krilima 'slavljenika' Cristiana Ronalda na gostovanju pobijedio Island sa 1:0.

Pogodak odluke zabio je 89. minuti susreta, a bio je to njegov 123. gol u 200. nastupu za nacionalnu vrstu. CR7 je time postao prvi nogometaš u povijesti koju je za jednu reprezentaciju zaigrao 200 puta. Bivši napadač Manchester Uniteda i Real madrida, koji trenutačno nosi dres saudijskog kluba Al-Nassra za reprezentaciju je debitirao u kolovozu 2003. u susretu protiv Kazahstana ušavši u igru umjesto Luisa Figa.

Island je od 81. minute igrao s igračem manje nakon što je isključen Willum Thor Willumsson.

Identičnim rezultatom je Slovačka na gostovanju pobijedila Lihtenštajn, a gol odluke zabio je Denis Vavro u 45. minuti.

Portugal s maksimalnih 12 bodova vodi na ljestvici, Slovačka je druga sa 10 bodova, dok Luksemburg ima sedam. BiH i Island imaju po tri boda, a Lihtenštajn je na 'nuli'.

Iznenađenje je priredila je i Moldavija u skupini E nakon što je gubila 0:2 protiv Poljske, no u nastavku je kreirala senzaciju postigavši tri gola u nizu.

Poljaci su u režiji Lewandowski - Milik nakon prvog poluvremena vodili sa 2:0. Gosti su poveli u 12. minuti golom Arkadiusza Milika kojem je asistirao Robert Lewandowski. U 34. minuti su zamijenili uloge. Napadač Juventusa je postao asistent, a napadač Barcelone je zabio gol za sigurnih 2:0.

No, u nastavku je uslijedio preokret. Domaćin je u 48. minuti smanjio golom Iona Nicolaescua, a isti je igrač zatresao poljsku mrežu i u 64. minuti, no pogodak je poništen zbog prekršaja u napadu. Međutim, deset minuta prije kraja najbolji moldavski igrač je uspio izjednačiti na 2:2. Moldavija na tome nije stala, Vladislav Baboglo je u 85. zabio za 3:2 i veliku pobjedu domaćina.

Albanija je na gostovanju porazila Farske otoke sa 3:1 prelomivši susret u drugom dijelu.

Gosti su poveli u 20. minuti golom veznjaka Sassuola Nedima Bajramija, a u 32. minuti su mogli i povećati prednost, međutim Sokol Cikalleshi nije realizirao jedanaesterac. U posljednjim trenucima prvog dijela Odmar Faero je izjednačio.

Albanija je ipak u nastavku golovima Kristjana Asllanija (51) i Ernesta Mucija (90+2) stigla do tri boda.

Nakon tri kola vode Česi sa sedam bodova, Albanija ima šest, Moldavija pet, a Poljska tri boda. Posljednji su Farski otoci s bodom.

U Skupina A Norveška je porazila Cipar sa 3:1.

Domaćin je u poveo u 12. minuti golom Olea Solbakkena, a u nastavku je proradio Erling Haaland postigavši dva brza gola. U 56. minuti je realizirao jedanaesterac, a četiri minute kasnije još jednom svladao ciparskog vratara Joela Malla. Konačnih 3-1 postavio je Grigoris Kastanos u sudačkoj nadoknadi.

Susret između Škotska i Gruzija još traje nakon što je više od sat vremena bio prekinut zbog jake kiše i poplavljenog terena.

U ovoj skupini je i Španjolska koja je zbog nastupa na Final Fouru Lige nacija bila slobodna

U skupina F Austrija je pobijedila Švedsku sa 2:0, a junak je bio dvostruki strijelac Christoph Baumgartner (81, 89).

Belgija je na gostovanju u Estoniji slavila sa 3:0 uz dva gola Romelua Lukaku (37, 40). Napadač Intera je nakon posljednjih silnih promašaja u dresu Crvenih vragova i Intera ipak našao žrtvu. Konačnih 3:0 postavio je Johan Bakayoko u sudačkoj nadoknadi.

Austrija vodi sa deset bodova ispred Belgije sa sedam. Treća je Švedska s tri boda.

U skupina G Bugarska i Srbija su remizirale 1:1.

Kiril Despodov je u 47. minuti zabio za 1:0, a izjednačio je Darko Lazović u sedmoj minuti nadoknade.

Mađarska je sa 2:0 porazila Litvu.

Barnabas Varga je u 32. minuti doveo Mađarsku u vodstvo na asistenciju Rolanda Sallaija koji je u 83. postavio konačnih 2:0.

Mađarska i Srbia vode sa po sedam bodova, a Crna Gora je treća sa četiri boda.