wnba IZAZOV

Ivana Dojkić u najjaču svjetsku ligu stiže kao hrvatska senzacija; ovo je njezina priča

10.04.2023 u 21:07

Bionic
Reading

'Hrvatska senzacija'. Tako u Seattleu dočekuju kapetanicu hrvatske ženske košarkaške reprezentacije Ivanu Dojkić, treću našu igračicu u redovima nekog od klubova WNBA-e koja je u veljači potpisala za Seattle Storm, četverostruke prvakinje

Našu košarkašicu preko Bare očito čekaju s velikim nadama, bez obzira na to što je s novim klubom potpisala (zasad) jednogodišnji ugovor. Tako će 25-godišnja Porečanka Ivana Dojkić, donedavno igračica talijanskog Virtusa, napraviti novi veliki iskorak u svojoj ionako sjajnoj karijeri, onako kako su to svojedobno napravile Vedrana Grgin Fonseca i Koraljka Hlede.

Hlede je igrala za Detroit Shock (1998.-1999.), Utah Starzz (1999-.2001.) i New York Liberty (2002.) s učinkom od 8,9 poena, 2,8 skokova i 2,1 asistencijom. Vedrana Grgin je pak s Los Angeles Sparksima (2000.-2003.) osvojila dva WNBA naslova, jedan od njih igrajući u finalu protiv Koraljke Hlede.

I dosad je Dojkić bila među najboljim europskim igračicama, pa će svakako biti zanimljivo gledati kako će se prilagoditi novoj sredini kad u drugoj polovici svibnja krene novo prvenstvo. U prošloj sezoni njezin novi klub Seattle Storm bio je četvrti u regularnoj sezoni, da bi u polufinalu doigravanja igračice izgubile od kasnijih prvakinja iz Las Vegas Acesa.

A u tu novu sezonu ekipa iz Seattlea - prva utakmica je 20. svibnja - ulazi s dosta novih igračica, no ostala je bez najbolje, Breanne Stewart, najbolje šuterice lige prošle godine i prve skakačice u klubu. No tu su - uz nove akvizicije - i neke dosadašnje uzdanice, recimo Jewell Lloyd, koja je (uz Stewart) bila jedna od dvije klupske članice američke reprezentacije koja je lani u Australiji uvjerljivo osvojila Svjetsko prvenstvo.

Krase je odličan šut za tricu i svestrana igra

Što uz svih njih u takvoj konkurenciji može Dojkić? Portal SB Nation, specijaliziran za žensku košarku, opisuje našu zvijezdu kao igračicu koja ima odličan šut za tricu, ali možda još više osjećaj za asistenciju, te kažu za nju da je vodi filozofija 'prvo dodaj, pucaj ako je potrebno'. Te osobine, uz odličan pregled igre, dovoljne su da joj prognoziraju budući zvjezdani status u WNBA-i. Slično je nakon potpisivanja ugovora govorila i trenerica Seattlea Noelle Quinn, kazavši za Dojkić da je 'strastvena igračica koja donosi veliku energiju, izvrsna dodavačica s prirodnim osjećajem za igru i odličnom tricom'.

Kako piše SB Nation, dosadašnja karijera Dojkić protegla se na devet godina i pet država. Rođena je u Poreču i s osam godina zaljubila se u košarku. Kad joj je stariji brat Marko pozvan u Cedevitu, i ona je kao 12-godišnjakinja otišla s njim u Zagreb.

'Uzeli su ga kao mladu nadu, a ja sam odmah rekla - idem i ja', citira je SB Nation.

Ivana Dojkić Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Odmah je pokazala velik potencijal i već kao tinejdžerka igrala je za prvu ekipu Novog Zagreba, a sa 16 godina potpisala je za slovenski ŽKK Celje. Slijedio je opet Zagreb i igra za Trešnjevku, a potom je nastavila karijeru u Rusiji (Spartak) i Mađarskoj (Szekszard). Konačno, prije dvije godine došla je u jedan od najboljih europskih klubova, talijanski Virtus Bologna. Bilo je tijekom tih godina i kriza, ali za SB Nation kaže da je vrijedilo:

'Bilo je jako teško živjeti u Moskvi'

'Često sam pomišljala na odustajanje, bilo je jako teško živjeti u Moskvi u tako mladoj dobi. No sada su se isplatile sve žrtve', kazala je novinaru tog portala.

U svojoj oproštajnoj sezoni u Bologni, Dojkić je skupila finu statistiku: 12,2 koša, 2,6 skokova i 3,2 asistencije po utakmici, uz postotak šuta iz igre od 41,5 posto.

No unatoč odličnim igrama u Euroligi, nastup za reprezentaciju na EuroBasketu 2021. u Španjolskoj i Francuskoj značio je prijelomnu točku za nju. Hrvatska je zauzela 11. mjesto sa samo jednom pobjedom, ali Dojkić je bila treća strijelkinja prvenstva s 20,3 poena po utakmici, uz 3,8 skokova i 3,3 asistencije.

Po efikasnosti ispred nje bile su samo WNBA igračice Jonquel Jones (Bahamka, igra za BiH) i Emma Meesseman (Belgija). Nešto prije potpisala je svoj prvi WNBA ugovor s New York Liberyjem, ali on je propao jer je EuroBasket održan u vrijeme početka sezone u SAD-u. Tko zna, možda su u New Yorku požalili kad su vidjeli njezin nastup na europskoj smotri.

Dvije godine kasnije, i nakon odličnih klupskih igara, pojavio se Seattle Storm.

'Seattle je bio najbrži i najprofesionalniji. Savršeno smo se razumjeli, imaju dobro mišljenje o meni premda smo razgovarali samo nekoliko puta', kazala je za SB Nation, dodajući da 'ponekad jednostavno osjetite vezu, pa trebate slijediti svoj osjećaj'.

U WNBA-i je čeka borba za mjesto u ekipi

Detalji ugovora nisu objavljeni, no čeka je teška borba. Naime, s obzirom na to da u WNBA-i debitira bez prolaska kroz draft, morat će se jače dokazivati da bi zavrijedila mjesto u ekipi. Iskustva joj sasvim sigurno ne manjka:

'Skupila sam mnogo iskustva igrajući kao profesionalnoj razini. Počela sam se natjecati kao vrlo mlada protiv znatno starijih i snažnijih košarkašica. Zbog toga sam i izgradila svoju igru.'

Osim toga, u životu je igrala protiv mnogih WNBA igračica, i protiv spomenute bivše zvijezde Seattlea Stewart, pa je malo toga može iznenaditi, no morat će se privikavati na prilično drukčiji način igre. I ne samo igre, WNBA je po mnogočemu drukčiji svijet od Eurolige, po organizaciji, marketingu, dvoranama, financijski... Da ne govorimo o tome da je u SAD-u zanimanje za žensku košarku mnogo veće nego u Europi. Samo jedan podatak: @EuroLeagueWomen ima samo 98.000 pratitelja na Instagramu, u usporedbi s 1,3 milijuna pratitelja WNBA-e.

No ona je spremna za izazov. Ili, njezinim riječima u nedavnom intervjuu za Regional Express:

'Bit će drugačije, ne smatram da će biti teže. Sigurno će biti potreban određeni dio prilagodbe, međutim s obzirom na to da su prepoznali moj stil igre kao vrlo privlačan prema njihovim vizijama ovogodišnje ekipe, vjerujem da će i iz tog razloga prilagodba biti veoma kratka i jednostavna.'