SA ŠPREMOM 'POD RUKU'

I svjetska ragbijaška legenda u službi hrvatskog turizma

03.06.2014 u 10:07

Bionic
Reading

Chester Williams, proslavljeni južnoafrički reprezentativac u ragbiju, trenutno se nalazi u Hrvatskoj povodom organizacije svjetskog ragbi trening kampa koji će biti održani kod nas do kraja tekuće godine

Williams je poznat u svijetu sporta kao prvi tamnoputi član reprezentacije Južnoafričke Republike. Bio je član slavne reprezentacije, tzv. 'Springbook' koja je 1995. godine na domaćem terenu osvojila naslov svjetskih prvaka pobjedom nad proslavljenom reprezentacijom Novog Zelanda.

O osvajanju svjetske titule i svim događanjima, snimljen je film u režiji Clinta Eastwooda pod nazivom 'Invictus'.

Glavne uloge u filmu tumače Morgan Freeman i Matt Damon. Zanimljivo je kako je upravo osvojena titula svjetskih prvaka, ali i euforija koja je držala zemlju u tom periodu poslužila Nelsonu Mandeli kao jedan od ključnih elemenata eliminiranja rasne segragacije u JAR-u. Mandela i Williams bili su vrlo bliski prijatelji do smrti južnoafričkog predsjednika. Štoviše, bili su kućni prijatelji i Mandela je bio uzvanik na vjenčanju Williamsa te čest gost obiteljskih okupljanja.

Uz Williamsa, na Jadranu se trenutno nalazi i trener Bobby Joubert, također Južnoafrikanac.

Njihov dolazak u Hrvatsku organiziran je od strane Ragbi kluba Nada iz Splita te Unilinea. Ovaj projekt dio je velikog projekta kojim Uniline Hrvatsku nastoji pozicionirati kao idealnu destinaciju za pripremu sportaša tijekom cijele godine. U Splitu su se s njima susreli Goran Šprem i izvršni direktor Unilinea Dalibor Bilić, koji vode projekt razvoja Hrvatske kao destinacije za pripremu sportaša.

Budući da Hrvatska raspolaže infrastrukturom i klimatskim uvjetima koji omogućavaju adekvatne uvjete za sportaše, cilj projekta je unapređenjem ovog segmenta turističke ponude razviti svijest na europskoj, ali i svjetskoj razini o našoj zemlji kao jednoj od vodećih destinacija na području pripreme sportaša.

Prvi rezultati su i te kako vidljivi i najava su daljnje ekspanzije dolazaka sportaša na pripreme kod nas. Time se osiguravaju svi uvjeti za produljenje turističke sezone i izvan ljetnih mjeseci.

Goran Šprem nije krio zadovoljstvo mogućnošću oraniziranja ovog ragbi kampa, ali i mogućnosti da upozna Chestera Williamsa.

'Zanimljvo je kako sam nedavno imao priliku gledati film Invictus koji me oduševio. Film je sjajan pokazatelj kako je sport globalno puno više od puke zabave i natjecanja. Ragbi je u JAR-u poslužio za razbijanje rasnih razlika i ujedinjenje nacije. Ovih dana sam u društvu čovjeka koji ne samo da je bio dio tog procesa, već je bio prvi kotačić u unapređenju rasnih odnosa, ne samo u sportu, već i u svakodnevnom životu. Ako govorimo o cjelokupnom projektu koji provodimo u Unilineu, tada je i ova suradnja dobar primjer i pokazatelj kvalitetnog rada te da su dolasci sportaša u našu zemlju, a što je direktan rezultat naših aktivnosti, sve intenzivniji'.