JAKOV BAŠIĆ ZA TPORTAL

Hrvatsku je zamijenio Ukrajinom, a u HNL-u ima jednu želju: Da je Hajduk dobio Rijeku...

08.02.2024 u 10:34

Bionic
Reading

Iako je u većini europskih zemalja gotov zimski prijelazni rok nogometaša, u Ukrajini je aktualan do 12. ožujka. Tako se na istok Europe, u ratom pogođenu Ukrajinu, uputio još jedan hrvatski nogometaš, 27-godišnji Jakov Bašić, donedavni član Rudeša i brat blizanac bivšeg Hajdukovog igrača Tome Bašića

Nekad je Ukrajina bila domaćin brojnim hrvatskim nogometašima, no nakon ruske agresije i prekida prvenstva igrači su uglavnom napustili ovu zemlju. Hrabro je ostao prkositi tek Darijo Srna, ali kao dio čelništva Šahtara iz Donecka.

U međuvremenu je Srna čak jednom kao trener vodio Rudare, ali uspio je potom i oformiti hrvatsku trenersku ekipu, s trenerom Marinom Pušićem i pomoćnikom mu Marijem Stanićem.

Od hrvatskih igrača u ukrajinskoj Premier ligi od početka sezone za Krivbas iz Krivog Riha igra 24-godišnji Hrvoje Ilić, a u srijedu je potpis na ugovor sa Zorjom iz Luhanska stavio 27-godišnji Jakov Bašić.

Iako rođen u Zagrebu, dio karijere proveo je u Hajduku, ali nije imao toliko uspješnu karijeru kao njegov brat blizanac Toma. No Jakov je, osim u nogomet, ulagao i u znanje te je u SAD-u diplomirao psihologiju, a po završetku studija vratio se na zelene terene.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Jakov je sa Zorjom trenutno na pripremama u turskoj Antaliji te je odigrao nekoliko provjernih utakmica i igrom zadovoljio čelnike. U srijedu je i službeno postao igrač ovog kluba koji se nakon prvog dijela sezone nalazi na 14. od 16 mjesta prvenstvene tablice.

'Jako sam sretan što sam postao igrač vrlo dobrog i stabilnog ukrajinskog prvoligaša koji se bori za Europu svake godine. Znam da je klub u težoj situaciji u posljednje vrijeme zbog rata koji je zahvatio najvećim dijelom sam grad Luhansk, u kojem se nalazi. Inače, trenutno se preselio u Kijev, tamo se igraju domaće utakmice i, kako kažu, živi se normalno uz pokoju uzbunu od ruskih raketa. Osobno straha nemam i veselim se novim izazovima', javio se za tportal Bašić, igrač koji je do prije koji dan bio član Rudeša, to jest igrao u SuperSport HNL-u.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Otišli ste iz HNL-a, koji već dugo nije bio ovako izjednačen. Kako će se rasplesti: Rijeka, Hajduk ili Dinamo?

'Stvarno jest, takav HNL svi želimo. Šteta što Osijek ne prati bodovno korak s njima, a koji trenutno, kako igra pod Zekićem, može komotno stati u istu rečenicu. Da je Hajduk prije nekoliko dana pobijedio Rijeku na Poljudu, mislim da bi bio nezaustavljiv i nastavio rasti u svim segmentima. Ovako se Rijeku puno toga pita, a Dinamo postepeno izlazi iz krize. Kao navijač Hajduka vjerujem da Bijeli neće pasti u samopouzdanju i da će na kraju slaviti toliko čekani naslov hrvatskog prvaka!' poručio je Bašić iz Turske.

Ukrajinsko prvenstvo nastavlja se za nešto više od dva tjedna, a Zorja će 26. veljače u Kijevu ugostiti Vorsklu.