Hrvoje Ilić ODUŠEVLJAVA

Hrvat je junak rodnog grada Zelenskog: Bio je svjedok terorističkog napada u Tel Avivu

27.11.2023 u 11:31

Bionic
Reading

Ukrajinsko nogometno prvenstvo ove bi sezone moglo biti vrlo neizvjesno. Jer znamo da su godinama na vrhu dominantni bili Šahtar i kijevski Dinamo, a sada su se u borbu za naslov upleli i Krivbas, Dnjipro-1 i Polisja. No posebna je priča Krivbas iz Krivog Riha, rodnog grada predsjednika Zelenskog, koji je često meta ruskih projektila. U tom klubu glavnu riječ ima Hrvat Hrvoje Ilić

Naravno, 24-godišnji Hrvoje Ilić ima glavnu riječ u igračkom smislu. Jer svojim je prezentacijama pomogao klubu da ostvari ovakav plasman.

Osim toga, Ilić je među rijetkim strancima koji igraju u ukrajinskom prvenstvu, a od hrvatskih igrača je jedini. Naravno, ne zaboravljamo Šahtarovu struku, Marina Pušića, Marija Stanića i Darija Srnu.

Ilića smo već spominjali ove sezone, ali i u međuvremenu je nastavio sa sjajnim igrama. Motor je momčadi, playmaker, igrač zadužen za prekide, a igra lijevom nogom daje mu na još većoj važnosti.

Zanimljivo, kao talentirani pionir Osijeka još 2013. godine stigao je u zagrebački Dinamo, a Zdravko Mamić u Slavoniju je poslao 150.000 eura, zahvaljujući čemu je slavonski klub i preživio.

Igrao je Ilić u generaciji sa Špikićem i Kulenovićem i bio pod povećalom i već spomenutog Stanića, ali prelazak iz juniora među seniore nije mu išao baš glatko.

Ipak, prošle sezone zaputio se u Hapoel iz Tel Aviva, što mu je u velikoj mjeri pomoglo u razvojnom putu. Ne samo igračkom.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

'Odlazak u Ukrajinu očito se pokazao kao pun pogodak. Nažalost, i Hrvoje je osjetio strahote rata, odnosno terorizma, jer u Tel Avivu je još prije šest mjeseci svjedočio terorističkom napadu na plaži. Znate, obično bi mi Hrvoje slao isječke svojih nogometnih poteza, ali i snimke kako izraelska protuzračna obrana obara Hamasove projektile. S psihološkog aspekta bio je spreman za sve što se događa u Ukrajini, jer njegov otac i ja također smo 1992. godine igrali u HNL-u u ratnim okolnostima kako bismo neprijatelju pokazali da smo živi i spremni oduprijeti mu se na sve načine. Krivij Rih, odnosno grad iz kojeg je Krivbas, često je na meti ruskih projektila. I kada ga Rusi napadnu te zasvira uzbuna, igrači i gledatelji imaju točno 12 minuta da se skriju u sklonište', rekao je za tportal Ilićev menadžer Miroslav Bičanić, dodavši:

'Nedavno je utakmica protiv kijevskog Dinama zbog silnih uzbuna trajala čak četiri sata. No, hvala Bogu, Hrvoje sve to junački podnosi, a savjeti koje je dobio dodatno su ga ohrabrili i izgleda odlično na terenu. Izuzetno smo svi sretni zbog njega, jer s klubom je na vrhu tablice i ako se poslože, na zimsku bi pauzu mogli otići kao vodeća momčad. Zbog svega toga, ali i zato što je jedini hrvatski igrač, itekako privlači pažnju. Zato sam siguran da ćemo se veseliti njegovim uspjesima i, vjerujem, pratiti ga i u novim klubovima', dodao je Bičanić.

Standings provided by Sofascore