reagiranje

Hrvatski atletski savez odbacuje optužbe zbog otkazivanja Svjetskog prvenstva

04.10.2023 u 15:16

Bionic
Reading

Hrvatski atletski savez reagirao je na tekst objavljen 15. rujna pod naslovom 'Hoće li netko odgovarati? Hrvatskoj oduzeto svjetsko prvenstvo'. Demanti prenosimo u cijelosti

Netočna je i nepotpuna objavljena informacija (objavljena u članku 'Hoće li netko odgovarati? Hrvatskoj oduzeto svjetsko prvenstvo') da je 'razlog otkazivanja navodna financijska nesigurnost projekta uz koji je dato obrazloženje da su - inače od Vlade RH, Istarske županije, Grada Pule, Općine Medulin i još nekoliko sponzora osigurana sredstva za održavanje prvenstva - bila nedostatna'.

Točna i potpuna informacija je da je Svjetska atletika donijela odluku o povlačenju natjecanja iz Hrvatske zbog nekoliko razloga. Kandidaturu Svjetske atletike za održavanje natjecanja dobio je Hrvatski atletski savez zajedno s ugovornim partnerom Atletskim klubom Maraton 2000, kojemu je predsjednik g. Robert Franjković. G. Franjković je samostalno izmijenio budžet cijelog natjecanja, što je protivno pravilima Svjetske atletike, i to je jedan od razloga koje je Svjetska atletika navela u svojoj odluci. Drugi je razlog financijska nesigurnost projekta. Za projekt budžeta 2,5 milijuna, g. Franjković i g. Peršić, koji se također spominje i citira u članku, tvrdili su da je osigurano 520.000 eura od lokalnih zajednica, no svega šest mjeseci prije održavanja prvenstva ispostavilo se da se niti približno ne radi o takvom iznosu. Potpuna i točna informacija je da do odluke Svjetske atletike nije potpisan niti jedan sponzorski ugovor niti ugovor o donaciji.

Hrvatski atletski savez je nacionalni savez osnovan u skladu sa Zakonom o sportu (NN 141/22) koji odluke donosi vodeći se isključivo najboljim interesom hrvatske atletike. To uključuje i osigurati Savez od rizika podmirivanja eventualnih dugova od stotina tisuća eura.

Konačno, Svjetska atletika je kao razlog za odustanak od natjecanja u Hrvatskoj navela i razmimoilaženje HAS-a i AK Maraton 2000. Netočna je informacija objavljena u članku da je 'predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić na sebe preuzeo obavezu pregovaranja s Vladom', a da se 'nakon toga ništa konkretno nije događalo'.

Točna je i potpuna informacija da je HAS povezao AK Maraton 2000 sa stručnjakom za izradu elaborata na temelju kojega je Vlada RH odobrila sredstva za projekt.