samo za tportal

Hajdukov legendarni napadač Zlatko Vujović odgovorio Tomislavu Ivkoviću i komentirao igre Marka Livaje

31.03.2022 u 11:20

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je pripremni mini ciklus u Dohi te je u dvije prijateljske utakmice, protiv Slovenije i Bugarske, izbornik Dalić isprobavao novi sustav 3-5-2, ali i tražio odgovore na neka pitanja, poput onog tko bi mogao igrati klasičnu devetku

Iako je i izbornik Zlatko Dalić rekao da je zadovoljan viđenim u Dohi, tijekom utakmica protiv Slovenije (1:1), odnosno Bugarske (2:1), jasno je stavio do znanja svim igračima, izuzev senatora koji su u reprezentativnom dresu konstantno na nivou, da će do početka Svjetskog prvenstva svi morati zadržati ili podići razinu igre.

Naravno, nikoga s popisa igrača koje je vodio u Katar nije eliminirao, baš kao što nije zatvorio vrata ni potencijalnim povratnicima u reprezentaciju, poput Brune Petkovića.

No nakon ove turneje neki su igrači zacementirali mjesto u reprezentaciji, poput Lovre Majera, a posebno Andreja Kramarića. Istina, od nekih se očekivalo možda i malo više, ali to ne znači da ih se sada treba 'razapinjati', kao što je Tomislav Ivković učinio Marku Livaji.

Naime bivši golman, a sada trener, na pitanje o potencijalu Livaje, zvijezde Hajduka koji u HT Prvoj ligi 'igra poput svemirca', u napadu Hrvatske bez pardona je rekao:

'Po meni u Hrvatskoj postoji samo jedan svemirac, a to je Luka Modrić. Sve ovo oko Livaje napravili su mediji. Uz Modrića, imamo još Kovačića, Brozovića i Perišića i oni su po meni nedodirljivi, a svi ostali prolaze kroz uspone i padove i nisu nezamjenjivi.'

Za tportal se na tu temu javio jedan od najvećih Hajdukovih igrača, 63-godišnji bivši napadač Zlatko Vujović.

'Svi koji govore kao Tomislav Ivković morali bi pogledati što Marko Livaja znači Hajduku. On se u Hajduk vratio s punih 27 godina i, vjerujte mi, nitko ni prije, a neće ni poslije napraviti toliko za Hajduk u tako malo vremena kao što je napravio Livaja. Kada Livaja igra, igra i Hajduk', u jednom je dahu rekao Vujović te nastavio.

'Driblinzi, asistencije, golovi... Sve to ima. Istina, možda ne igra obranu, ali ne može sve. Međutim njegova zrelost koju je stekao igrajući u inozemstvu, uz godine i ozbiljnost koju sada pokazuje, definitivno su njegov veliki plus. Osim toga, on oko sebe veže po dvojicu igrača, odnosno time oslobađa prostor za svoje suigrače. Također, kada on ima loptu i s obzirom na njegovu nepredvidljivost, trojicu suigrača oko sebe svojim nevjerojatnim proigravanjima može dovesti u priliku za gol. I kada ide njemu, ide i Hajduku. Prema tome, to što je rekao Tomo (op.a., Tomislav Ivković) nije u redu, jer rezultati sve pokazuju. Iako sam siguran da u toj njegovoj rečenici nije bilo zlobe.'

Sve je to točno, ali Livaja u ove dvije utakmice u reprezentaciji ipak nije bio baš na tom nivou.

'Moj je dojam da nije igrao puno, to jest dovoljno, da bi pokazao sve što može (op.a., protiv Slovenije igrao je od 69. minute, a protiv Bugarske do 60. minute). Naravno, nitko ne kaže da Livaja treba biti starter, ali siguran sam da svojom kvalitetom može doprinijeti reprezentaciji. Također, on više nije igrač koji se treba dokazivati jer već duže vrijeme pokazuje sve što zna, ali siguran sam da će u nastavku sezone, ali i onoj novoj, biti izuzetno motiviran kako bi se izborio za mjesto na Svjetskom prvenstvu. Uvjeren sam da Dalić može puno dobiti od njega, posebno to njegovo, već spomenuto iskustvo', završio je legendarni Vujović.