novi poredak

Formula 1 će doživjeti težak udarac; natjecanje napušta najbolja momčad, a svjetski prvak odlazi u Ferrari

30.01.2020 u 19:55

Bionic
Reading

Na kraju ove sezone Formule 1 momčadi Mercedesa završava ugovor i sve govori kako će se ova tvrtka nakon punih deset godina povući iz natjecanja. Shodno tome je i njihov najbolji pilot, šesterostruki svjetski prvak Lewis Hamilton, već pronašao novu momčad u kojoj nastavlja karijeru

Svijet Formule 1 već je dobro uzdrman, ali nitko još ne zna što će se točno dogoditi 12. veljače za kada su čelni ljudi Daimler-Benza zakazali važan sastanak Upravnog odbora. Na njemu će predstaviti plan restrukturiranja tvrtke u čijem je sastavu i Mercedes, a jedna od najvažnijih točaka je i ušteda od čak milijarde eura te način na koji će podijeliti tisuće otkaza zaposlenicima...

Sve je to jasan znak kako Mercedes nakon deset godina definitivno odlazi iz Formule 1. Otkako se 2010. godine vratio u 'oktanski cirkus', Mercedes je osvojio šest naslova prvaka u konkurenciji konstruktora (od 2014. do 2019.), a Lewis Hamilton se pet puta u šest sezona okitio naslovom svjetskog prvaka Formule 1 (2014., 2015., 2017., 2018., 2019.).

Jasno je kako su u te uspjehe 'ulupali' stotine milijuna eura, pa samo Hamilton na godinu zarađuje 50 milijuna eura, ali čini se da je 'rasipništvu' u Mercedesu ipak došao kraj. Momčad će odraditi posljednju godinu ugovora s Formulom 1 i sve informacije govore kako se gotovo sigurno na kraju sezone 2020. povlači iz natjecanja.

S jedne je strane to sjajna vijest za konkurente, prije svih za Ferrari koji se nada prekinuti dominaciju 'trokrake zvijezde'. Zato su u Ferrariju već započeli pregovore s Hamiltonom koji će od sezone 2021. sjesti u crveni bolid te će voziti uz mladu zvijezdu Charlesa Leclerca.

Sebastian Vettel, dosadašnja prva zvijezda Ferrarija, napušta momčad i već je započeo pregovore s McLarenom, pa bi se 'pilotska križaljka' u Formuli 1 za sezonu 2021. trebala rasplesti na najbolji mogući način za sve.

Osim za ljubitelje Formule 1 jer bez Mercedesa u konkurenciji to jednostavno neće biti to...