KLADITE SE PAMETNO

Finale Mastersa sraz je najboljih tenisača svijeta

11.11.2013 u 10:39

Bionic
Reading

Nazivati susret Nadala i Federera derbijem svih teniskih derbija je kao reklamiranje koncerta benda koji je prije par godina imao velike hitove, ali sad živi na staroj slavi.

Možda zvuči kao pretjerivanje, ali Federer je ove sezone do Londona ima samo dvije Top 10 pobjede. Drugu je ostvario u Parizu, dakle prije 10-ak dana. Osim toga, omjer između Švicarca i Španjolca dovoljno govori o tom rivalitetu.

Srećom po gledatelje i sam tenis, Federer je ovaj tjedan izgledao bolje nego na 90% turnira koje igrao ove sezone. U susretu protiv Del Potra je pokazao da se može vratiti u meč. Protiv Nadala je prvi došao do velike prilike na reternu. Imao je break-loptu i otvorenu paralelu na najdražem mu forhendu. Promašio je kao što to radi recimo Gasquet protiv njega. Nadal je u tom gemu tri break-
lopte spasio istim receptom. Servis koji izbacuje Federera van terena i onda forhend spin bez puno rizika u drugu stranu. Ništa spektakularno nije odigrao Rafa, ali dovoljno za pobjedu u dva seta.

Greške Švicarca su ponovo učinile svoje. Španjolac je imao 4/4 na break-loptama, što jasno sugerira mentalni odnos snaga na terenu.

'Mislim da je Roger igrao vrlo agresivno. Na početku je servirao odlično i mislim da je do 4:4 igrao bolje od mene. Ključni trenutak je bio gem kod 5:5, kad nisam iskoristio servis za set. Tada sam napravio novi break i mislim da je to prelomilo meč u moju korist - uobičajeno', bio je skroman Nadal nakon pobjede i po tko zna koji put komplimentirao Švicarca kojeg godinama većinom pobjeđuje.

Dvoznak.com

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje


Federer nije puno filozofirao. Izborio je polufinale, prošao jaku skupinu i to je rezultat koji ne djeluje loš, ako gledamo kroz perspektivu cijele sezone. Nije našao prave udarce u pravo vrijeme i zato je izgubio, što je i sam priznao na kraju. Nadal je došao do prve pobjede na Mastersu protiv Federera jer je izgubio dva susreta u Londonu i dva u Šangaju, gdje se igrao Masters prije dolaska u Veliku Britaniju.

I drugi Švicarac napušta London prije finala. Wawrinka neće dobiti priliku stisnuti ruku Nadalu koji ga je doveo do polufinala pobjedom protiv Berdycha. Iako se očekivao dobar susret jer su Wawrinka i Đoković odigrali ove sezone dva sjajna susreta, nije ispalo tako. Zapravo, dogodila se repriza Pariza gdje je drugi tenisač svijeta pokazao da će Švicarac morati još dosta raditi ako ga želi ponovo ugroziti.

Wawrinka je prvi došao do breaka, a do kraja seta je ostao na tri gema. Pomalo zastrašujuće djeluje koliko Novak čvrsto djeluje, iako se vidi da nije na vrhuncu forme. Kombinacija fanatične defanzive s poznatim proklizavanjima i napadačkog tenisa na mekšim loptama je i ovaj put bila previše za njegovog suparnika. Wawrinka je morao napadati, nije imao izbora. Napadao je i griješio. Na kraju je jednostavno zaključio:

'Jedan break nije dovoljan. Posebno ne na početku, posebno ne protiv Novaka'.

Švicarac je dodao da nije imao dovoljno energije, a da je to najopasnije kad se igra protiv Đokovića. S druge strane, drugi tenisač svijeta je napravio sjajnu transformaciju nakon blijedog izdanja u zadnjem krugu svoje skupine i pokazao kako to izgleda kad ima motiv:

'Nadam se da mogu ovakvu igru prenijeti u finale. Mislim da je ovo bio moj najbolji meč u Londonu. Daleko najbolji i sjajno sam se osjećao na terenu'.

Finale nosi susret prva dva tenisača na svijetu. Nekako se čini da ih dvorana može spojiti samo u Londonu. Prije tri godine je susret u skupini dobio Španjolac, godinu ranije srbijanski tenisač. Ovaj put su obojica tempirali formu za završnicu, te još jednom pokazali da nemaju konkurenciju. Do finala su stigli bez poraza. Nadal je osigurao Broj 1 na kraju sezone, ali Đoković ima 21 pobjedu zaredom. Od onog finala US Opena ne zna za poraz.

'Bit će to sjajno finale i vjerujem da će publika uživati u svakoj minuti. Mislim da je naš rivalitet vrlo zanimljiv, ali između nas nema tajni', najavio je Novak finale i nastavio:

'Obojica smo imali sjajnu sezonu, posebno on. Završio je kao Broj 1 potpuno zasluženo. Mislim da je ovo turnir koji obojica jako želimo osvojiti. Naslov na kraju godine ima posebnu slast, posebno jer je ovdje igrala krema našeg sporta'.

Ovo je tek peti put u 44 godina dugoj povijesti završnog turnira najboljih da se u finalu susreću prvi i drugi tenisač svijeta. Nadal će pokušati postati tek treći Španjolac u povijesti s ovim naslovom nakon Corretje koji je to zadnji učinio 1998. Đoković traži treći naslov na Mastersu i time bi postao član slavnog društva koje predvodi Federer sa šest ovakvih naslova.

'Pobjeda protiv Federera je uvijek veliki uspjeh, ali za mene je ipak važnije što sam izborio priliku osvojiti zadnji turnir godine', kazao je Nadal i dodao:

'Nadam se da sam spreman za zadnji meč godine jer znam da će biti teško. Dat ću sve najbolje od sebe i nadati se da će to biti dovoljno'.

Teško je izvući iz Rafe neku spektakularnu izjavu. Uvijek će s puno opreza i respekta pričati o ovakvim mečevima. Prije početka turnira Đoković je bio apsolutni favorit. Nadal je također došao do finala bez poraza, ali je imao osjetno lakšu skupinu. Podloga i uvjeti idu na stranu srbijanskog tenisača. Tu je i niz nepobjedivosti od US Opena, niz koji je počeo nakon poraza od Nadala. Izgubio je utrku za prvo mjesto na kraju sezone, ali ovdje ima priliku podići pehar. A čeka ga još i finale Davis Cupa. U svakom pogledu, finale koje su u potpunosti obojica zaslužili. Uvjerljivo dva najbolja tenisača na svijetu u ovom trenutku.