kumovi i prijatelji

Evo što nam je rekao jedan od najbližih Modrićevih prijatelja o tajni njegova uspjeha: Svi se sjećamo kako su ga neki dočekali kada je došao u Real...

13.04.2022 u 12:45

Bionic
Reading

Luka Modrić u dvoboju protiv Chelseaja još je jednom pokazao svoju nogometnu moć. Real je bio na koljenima, gubio je 3:0 od londonske momčadi i prijetilo mu je ispadanje iz Lige prvaka. Ali onda je hrvatski veznjak poslao savršenu loptu za Rodryga, koji je u 80. minuti zabio i osigurao produžetak, a iz kojeg je Real izašao sretniji jer je osigurao nastup u polufinalu LP-a

Luka Modrić nadmašio je sve hrvatske konkurente sa zelenih terena. Pa i svog uzora Zvonimira Bobana, ali i u svijetu najpoznatijeg hrvatskog nogometaša Davora Šukera.

I svakim danom ta razlika je veća jer Modrić s 36 godina stvara razliku i donosi uspjehe najvećem klubu 20. stoljeća, madridskom Realu. Ponovio je to i u utorak, kada je loptom, teledirigiranom, poslužio Rodryga, a koji je taj 'poklon' pretvorio u pogodak i odveo utakmicu u produžetak.

Međutim nije to bio jedini Modrićev potez u toj utakmici, a što najbolje svjedoče riječi legendarnog talijanskog nogometaša Alessandra del Piera, koji je hrvatskom veznjaku čestitao riječima.

'Prijatelju, sve si sam napravio. Uživaj.'

Naravno, riječi Del Piera imaju težinu, ali uz Luku Modrića, od njegovih prvih nogometnih koraka u zagrebačkom okruženju, je Hrvoje Čale, s kojim ga vežu i kumski odnosi.

'Mislim da se o Luki više nema reći ništa novog. Sve je toliko dobro znano, ali ja mogu samo ponoviti da je on rođeni pobjednik. Jer i kada kartamo, igramo padel ili tenis, on jednostavno želi pobjedu. Nema popuštanja baš nikome. Bude i na 'pas mater', igra se do zadnjeg poena...', slikovit je Čale, a za Dinamo je potpisao istog dana kada i Modrić.

Zajedno su potom bili i na posudbi u zaprešićkom Interu, ali vrlo brzo su se vratili pod maksimirske tribine.

'Luka je sve podredio svojem tijelu, odnosno da traje što duže. Treninge, prehranu, odmor, prevenciju ozljeda. Jednostavno nevjerojatno. Njemu odlazak na trening traje kao bilo čiji radni dan, od zagrijavanja, istezanja, treninga do masaže, saune, odmora u klupskom kampu... I sve mu se to sada vraća. Uvjeren sam, ako ga ozljede zaobiđu, da on na ovom nivou može igrati još sigurno pet godina.'

A koliko ga mentalno troše ove priče oko produženja ugovora s Realom?

'Ta mentalna snaga njegovo je najjače oružje. On može razgovarati sa svakim o svačemu. Ali kada izađe na teren, fokusiran je samo na uspjeh i želju za pobjedom. A svi se sjećamo kako su ga neki dočekali kada je došao u Real, pa su njegov transfer opisivali kao jedan od najvećih promašaja. Ali on je vjerovao u sebe, što možemo vidjeti iz svega što je ostvario i osvojio. I baš me sada zanima što o tome misle oni koji su ga tada tako opisivali.'

Kako nam je Čale rekao, na 'liniji' su koliko god treba, prijateljstvo traje skoro dva desetljeća, kumstvo ih je dodatno zbližilo. Inače, ovaj 37-godišnjak nakon igračke karijere koju je okončao u zaprešićkom Interu odradio je i dio ispita za trenersku licencu. Zasad ima položenu A, a još mora odslušati i položiti ispite za licencu Pro.

Jednu sezonu, ali vrlo uspješnu po broju trofeja, odradio je s Igorom Bišćanom u ljubljanskoj Olimpiji. Samo za podsjetnik, te su sezone Zmajčeki osvojili dvostruku krunu, odnosno zadnji put bili i prvaci Slovenije.

'Pozvao me Igor da mu budem pomoćnik. Vidio sam što je sezonu prije toga napravio s Rudešom i naravno da sam prihvatio poziv. Iako je pred Igorom još dug trenerski put, njegov način pripreme treninga, komunikacija s igračima, studioznost oko utakmica već sada mu donose rezultate. I nije ni čudo da ih ima kamo god dođe te da će vrlo brzo izrasti u top trenera. Nakon te sezone malo sam se odmaknuo, ali vidim se u tome', završio je Hrvoje Čale.

  • +46
Real Madrid - Chelsea, Liga prvaka, 12.4.2022. Izvor: EPA / Autor: Juanjo Martin