u Konferencijskoj ligi

Evo koliko je Dinamo milijuna eura mogao zaraditi da ga AEK i Sparta nisu šokirali

01.09.2023 u 10:40

Bionic
Reading

Dva velika šoka doživio je ove sezone zagrebački Dinamo kad je natjecanje u Europi u pitanju. Samim time izgubljeni su milijuni eura koje bi klub dobio od Uefe

U borbi za play-off Lige prvaka nogometaši Dinama imali su u uzvratnoj utakmici protiv grčkog AEK-a u 90. minuti vodstvo 2:0 i bili su na korak od plasmana u grupnu fazu elitnog europskog klupskog natjecanja te ogromne zarade od ukupno 30-ak milijuna eura.

>> Dinamo danas doznaje protivnike u Konferencijskoj ligi, evo koga može izvući

No umjesto velike zarade, jer već su počeli slavili u Maksimiru, u nekoliko minuta uslijedio je totalni potop! AEK je u ludoj završnici izjednačio na 2:2, uz dodatak da je doslovno u zadnjim sekundama sudačke nadoknade gol za AEK zabio bivši igrač Dinama Domagoj Vida.

Uslijedila je smjena trenera - čelni ljudi Dinama uručili su otkaz Igoru Bišćanu i već istog dana iz Rijeke su doveli Sergeja Jakirovića.

Ubrzo nakon toga uslijedio je novi šok - Dinamo se nije uspio plasirati ni u skupine Europske lige, gdje se dijeli manje novca nego u Ligi prvaka. No svejedno se može jako dobro zaraditi.

Planove im je u dvije utakmice pokvarila praška Sparta jer je nakon poraza u Zagrebu 3:1 napravila pravo malo čudo. Modri su u Pragu stradali 4:1 i tako su ispali u treći Uefin razred, tj. Konferencijsku ligu.

Podsjetimo, ulazak u Europsku ligu garantirao bi Dinamu minimalno 11,5 milijuna eura, a ulazak u jednu od skupina Lige prvaka minimalno 27 milijuna eura. A gdje je još zarada od ulaznica, sponzora…

Tako da je ispadanje u Konferencijsku ligu velik udarac za klub jer će višestruko manje zaraditi u trećem Uefinom razredu...

Konkretno, ulaskom u skupine Konferencijske lige Dinamo je osigurao minimalno 2,94 milijuna eura te još 1,2 milijuna eura na ime desetgodišnjeg koeficijenta (u vrhu su u ovom natjecanju).

Uz to, Modri će dobiti 300.000 eura za sudjelovanje u pretkolima Lige prvaka i Europske lige, što je ukupno malo više od četiri milijuna eura.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

U usporedbi s potencijalnom zaradom u Ligi prvaka ili Europskoj ligi, to je znatno manje. No ako u Konferencijskoj ligi dobro odigraju i daleko doguraju, mogu poprilično podebljati zaradu.

Konkretno, za svaki osvojeni bod (remi) Uefa im plaća 166.000 eura, a svaka pobjeda plaća se 500.000 eura.

Dodajmo tome da bi prolaskom u nokaut-fazu Dinamo zaradio dodatnih 300.000 eura, a eventualni plasman u osminu finala donio bi mu još 600.000 eura.

Prolazak u četvrtfinale nagrađuje se s dodatnih milijun eura, zatim ulazak u polufinale s dva milijuna, a osvajanje Konferencijske lige donijelo bi klubu još pet milijuna eura.

Kad se sve zbroji, jasno je da je ovo vrlo teška europska godina za Dinamo - nakon prodaje Luke Ivanušeca, Josipa Šutala i Dominika Livakovića teško je očekivati da bi mogao otići do kraja u Konferencijskoj ligi. Pogotovo jer se čini da ga nakon dugo vremena čeka nikad teža utrka za naslov prvaka u SuperSport HNL-u sa splitskim Hajdukom.

  • +44
Sparta Prag - Dinamo, 31.8.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL