svi su ih zaboravili

Dramatičan apel stiže s hrvatske plesne scene: Nismo građani drugog reda!

13.05.2020 u 22:20

Bionic
Reading

Teretane su otvorene, rekreativci su dobili dopuštenje za rad a nikakve preporuke niti zelenog svjetla nema za ogroman broj hrvatskih plesnih klubova. Najveći dio hrvatske plesne scene izostavljen je iz svih do sada donesenih mjera popuštanja i Preporuka za sprječavanje zaraze COVID-19...

Hrvatska plesna scena smatra to velikim propustom Stožera civilne zaštite, ali i čitavog sustava zbog kojeg trpe velike gubitke. Nastavak je to i ogromnog problema za zaposlenike u plesnim klubovima, voditelje i trenere, koji se financiraju članarinama. Nisu ostvarili pravo na financijsku pomoć od države, uz objašnjenje nadležnih da nisu registrirani kao gospodarska djelatnost, a istovremeno legalno rade i samozapošljavaju se, uz plaćanje svih doprinosa državi.

'Nismo građani drugog reda!', poručili su i pod tim su sloganom pokrenuli Plesnu Inicijativu Hrvatske https://m.facebook.com/groups/529937151003442.

Plesna scena traži hitnu reakciju nadležnih organa za ovaj zanemareni segment društva koji okuplja plesače iz čitave Hrvatske i raznih vrsta plesova: rock’n’rolla, salse, parovnih plesova, street, jazz i drugih. Trenutno se oko njih loptaju nadležni iz sporta, kulture i umjetnosti i nitko zapravo ne poduzima ništa. Kako bi pripomogao hitnom rješavanju ovog problema, Hrvatski Show Dance Savez uputio je nadležnima prijedlog mjera koje bi pomogle da i plesači – jednako kao i drugi – sačuvaju svoja radna mjesta i čim prije počnu sa svojim aktivnostima.

Njihovu objavu i dopis prenosimo u cjelosti:

PREDMET: Početak rada plesnih udruga, klubova, studija i radionica u sklopu Preporuka za popuštanje mjera, Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi pojedinačno ili u manjim skupinama od 10. svibnja 2020. te Preporuke za treninge i športsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim športskim objektima od 11. svibnja 2020. godine

Poštovani gospodine Capak i poštovani iz Stožera civilne zaštite,

obraćamo Vam se ispred članova Hrvatskog Show Dance Saveza s molbom da se i nas i naš rad i udruge te cjelokupna plesno-kulturna i sportsko-rekreacijska plesna djelatnost, vanškolske aktivnosti, plesne radionice za predškolsku i školsku djecu i mladež, obuhvate i navedu u Preporukama za popuštanje mjera.

Hrvatski Show Dance Savez djeluje već 27 godina te okuplja 20 klubova članica s više od 1.000 plesača iz cijele Hrvatske.

Poput mnogih drugih, članovi Hrvatskog Show Dance Saveza te cijela hrvatska (i svjetska) plesna zajednica pogođeni su ovom krizom i nemogućnošću za rad zbog čega je više od 100 hrvatskih plesnih klubova (udruga, studija, radionica) moralo zatvoriti svoja vrata za više od 10.000 članova koji su ostali bez svojih toliko voljenih aktivnosti, a više od tri stotine plesnih voditelja i koreografa (među kojima ima bivših profesionalca, trenera i koreografa sa završenim plesnim školama i plesnim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu, profesora pedagogije, psihologije i učitelja razredne nastave, državnih i svjetskih prvaka u brojnim plesnim kategorijama koje njeguje naš Savez) ostalo je bez svojih životnih prihoda.

Iako se plesači izražavaju pokretom, plesom u tišini svoje emocije, ovaj put moramo dići svoj glas kako biste nas čuli i kako bismo postali vidljivi i široj „publici“, a ne samo zaljubljenicima u ovu plemenitu kulturu, umjetnost i šport.

Uz pružanje podrške Vama i Vašem radu te trudu i zalaganju za sigurnost i zdravlje cijele nacije u ovim izazovnim vremenima, molimo mišljenje Vas ili odgovornih ispred Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ili Civilne zaštite, te očitovanje o dozvoli za rad plesnim udrugama, klubovima, studijima i radionicama prema Preporuci za treninge i športsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim športskim objektima od 11. svibnja 2020. godine.

Željeli bismo istaknuti kako svi plesni klubovi Saveza kao i sam Savez vode podatke o svojim članovima te se redovito popisuje prisutnost svih članova na pojedinom treningu, a tijekom jedne školske i akademske godine grupe su konstantne jer su formirane po godištima i stupnju kvalitete.

Budući da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u svojim dosad donesenim Preporukama izostavio plesne udruge iz svih donesenih Preporuka, a koje slijedom zakonskih odrednica, nemaju status sportskih udruga te nas se birokratski ne svrstava ni u sport, a izostavljeni smo i iz kulture, kao članovi amaterskih udruga, predložili bismo dopune Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi pojedinačno ili u manjim skupinama od 10. svibnja 2020. godine tako, da se uz profesionalne umjetnike i djelatnike uključe i amaterski djelatnici u kulturi i PLESU, te članovi amaterskih PLESNIH udruga kao članova plesnih klubova, studija, radionica te također dopunu i Preporuke za treninge i športsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim športskim objektima od 11. svibnja 2020. godine na način, da se ona odnosi i na PLESAČE koji treniraju u zatvorenim plesnim dvoranama (vlastitim prostorima, športskim dvoranama osnovnih i srednjih škola) i objektima u najmu. Ukoliko smatrate da je nemoguće nadopuniti postojeće preporuke molimo Vas posebnu Preporuku, a kojom će se definirati preporuke za rad tj. za početak rada plesača.

Smatramo kako se nepotrebno plesače izostavlja iz svih kategorija, budući da oni uvijek jesu, a i na dalje će vrlo savjesno pristupati provođenju i poštivanju donesenih i usvojenih mjera za siguran rad te ih svakodnevno prenositi mladima i odgajati djecu i mlade sa tim istim ciljem.

Slijedom svega prethodno navedenog, molimo Vas da nam odobrite rad u sklopu navedenih preporuka, budući da je glavnina našeg rada sezonskog karaktera te s dolaskom ljeta i završetkom školske godine ostajemo bez članova i bez prihoda za koje smo već zakinuti protekla 3 mjeseca.

U nadi da ćete razmotriti našu molbu zahvaljujemo se na Vašem razumijevanju.

Srdačan pozdrav, Gordan Križaj

Predsjednik Hrvatskog Show Dance Saveza