EKSKLUZIVNO za tportal

Dominik Livaković posve iskreno o raspletu HNL-a, Modrićevom dolasku u Dinamo, transferu...

21.04.2024 u 08:00

Bionic
Reading

Vratar hrvatske nogometne reprezentacije, 29-godišnji Dominik Livaković, bio je u središtu pozornosti ovih dana. Prvo je impresionirao sjajnim intervencijama protiv Fatih Karagümrüka u turskom prvenstvu, a potom je u četvrtak, protiv Olympiacosa, u Konferencijskoj ligi opet imao odličnih reakcija, ali i dva obranjena 11-erca. Na Livakovićevu žalost, Fenerbahče nije prošao dalje. No, zato se s klubom bori za naslov prvaka, a u lipnju ga čeka i nastup na Euru

Dominik Livaković bježi od 'reflektora', nastupi u medijima su rijetkost, pa smo počašćeni što je nakon svih uzbuđenja koja je doživio proteklih tjedana, ponajprije s Fenerbahčeom, ipak podijelio svoja razmišljanja. Naravno, ni sada ga nije bilo jednostavno nagovoriti na razgovor, tim prije što je njegov klub u četvrtak doživio nes(p)retni poraz, nakon raspucavanja s bijele točke od grčkog Olympiacosa.

No, ipak je popularni 'Livi' ispunio obećanje, te u slobodno subotnje popodne, između odmora i igranja s djetetom, odvojio dio vremena i u telefonskom razgovoru odgovorio nam na neka aktualna pitanja.

Kako ste proživjeli ispadanje od Olympiacosa, jer imali ste nekoliko sjajnih intervencija (baš kao i protiv Karagümrüka), potom i dva obranjena 11-erca?

Pokazali smo veliku borbenost i odlučnost da ostvarimo pozitivan rezultat pred našim navijačima. Žao nam je jer bio bi to povijesni uspjeh za klub, navijače i igrače da smo ušli u polufinale europskog natjecanja. Dali smo sve od sebe, ali nažalost, u lutriji 11-eraca nije otišlo na našu stranu.

Moramo vas pitati, jer svako malo pojave se nekakve vaše izjave, ali teško je provjeriti autentičnost, pa da skrenemo pozornost hrvatskoj javnosti, koliko često uopće komentirate bilo što vezano uz Fenerbahče, stanje u klubu....

Da, povremeno se pojave neprovjerene informacije od strane nekolicine medija u Turskoj, a koje pojedini hrvatski mediji nekad prenose, ne znajući kako nisu utemeljene. Do sada sam dao jedan intervju za turske medije prošle godine. Kao što me znate, ne dajem previše intervjua. Nekad se i prenosilo nešto s 'mog Twittera (X)', a ja ga nikada nisam ni imao.

Vidjeli smo prije par tjedana one kaotične snimke ulaska Trabzonsporovih navijača u teren, te da su i na vas nasrnuli. Koliko je istine u tome da ste nakon tih scena bili očajni i spremni na odlazak iz Turske, odnosno da vas je sve to jako deprimiralo?

Niti jedan sportaš ne želi biti u centru takvih negativnih događaja. Incident je bio vrlo neugodno iskustvo za sve nas, ali nismo dopustili da to utječe na našu posvećenost da nastavimo raditi svoj posao te da se i dalje borimo za naslov prvaka.

Svašta se pisalo proteklih dana, pa je čak i održan sastanak čelnika kluba i donošenje odluke o istupanju kluba iz turske lige. U utakmici Superkupa zaigrala je U-19 momčad, a vrlo brzo je i ona otišla s terena. Zar su stvari zbilja toliko radikalne?

Ne mogu to previše komentirati jer su to odluke kluba, a na meni kao igraču je da što više treniram i budem spreman za svaku utakmicu.

Znači li da najave iz turskih medija kako bi mogli promijeniti klub na kraju sezone onda ne treba uzeti za ozbiljno? Ili zbilja razmišljate o ponudama? Navodno stižu, ponajprije iz Saudijske Arabije?

Spekulacije medija su sastavni dio života profesionalnog nogometaša, a ja sam fokusiran na svoje obaveze u klubu i približava se kraj sezone, te svi moramo biti maksimalno koncentrirani da pokušamo izvući što uspješniji rezultat.

  • +11
Dominik Livaković prije odlaska u Fenerbahče godinama je nosio Dinamov dres Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Sav taj cirkus oko ulaska navijača događao se prije nego ste s reprezentacijom otišli na turnir u Egipat. Vjerujem da vam je to ipak popravilo dojam?

Nakon takvih događaja, reprezentativna stanka došla je u pravo vrijeme. Uvijek je lijepo vidjeti stare prijatelje u reprezentaciji i bilo nam je sjajno u Egiptu. Odličan team building!

Jeste li možda sa suigračima komentirali tu situaciju, odnosno je li vam Luka Modrić dao kakav vrijedan savjet? Jer sjećamo se da vas je znao razgovorima dodatno motivirati.

Sve je zanimala ta situacija jer je cijeli nogometni svijet pričao o tome pa smo i mi prokomentirali.

Na tom smo turniru vidjeli da Hrvatska ima golmane na koje se uvijek može osloniti. Konkurencija je zdrava, Ivušić je podsjetio na vaše obrane penala iz Katara. Strahujete li za svoju poziciju prvog golmana?

Hrvatska nogometna reprezentacije je jedna od najboljih na svijetu i na svakoj poziciji ima zdrave konkurencije i to nas tjera prema naprijed. Kvaliteta golmana je odlična, Ivušić, Labrović, Kotarski, ali i golmani koji brane u hrvatskoj ligi su sve bolji i bolji i jako mi je drago da svi napreduju, jer to pokazuje odličan rad trenera vratara u Hrvatskoj.

Jeste li možda u Egiptu već 'secirali' suparnike na Euru? Skupina je strašno jaka, a Španjolci su nam dužnici i iz Rotterdama, iz finala Lige nacija, ali i iz Kopenhagena odnosno s Eura 2021.?

Naravno, pričali smo o protivnicima. Skupina je jaka, a mi smo spremni za sve izazove. Naši navijači, kojih će biti puno u Njemačkoj, biti će nam dodatna snaga. Sigurno da izbornik i stožer svakodnevno analiziraju protivnike i da će ih na najbolji način prezentirati.

Dani Olmo, vaš suigrač iz Dinama bio je odličan u utakmici protiv Brazila. Hoćete li ga nazvati da bude malo 'mekši' prema vama?

Dani Olmo je odličan igrač i fantastičan dečko, jako dobro ga poznajem i tu i tamo se čujemo. Sigurno da u tih 90 minuta u kojima ćemo biti protivnici, svaki od nas će dati svoj maksimum za reprezentaciju, a poslije toga možemo se zagrliti i pozdravit i naravno prisjetiti se starih zajedničkih dana u Dinamu.

Znamo da ne možete obećati kako će Hrvatska proći na Euru, ali vjerujemo da imate barem nekakav primarni cilj?

Na svim velikim natjecanjima smo išli korak po korak, tako ćemo i ovdje. Najbitnija je prva utakmica, primarni cilj je proći skupinu. Vjerujem u nas, kao i u sjajnu podršku navijača.

HNL već dugo nije bio ovako zanimljiv. Kakvim vidite rasplet, odnosno hoće li Dinamo imati snage na Rujevici svladati Rijeku?

SuperSport HNL je ove godine jako zanimljiv, Rijeka je napravila dobru momčad, u kojoj je i par reprezentativaca. Sigurno da je dosta izazovno otići na Rujevicu, znamo da je to teško gostovanje, Dinamo je u većini utakmica igrao jako dobro tamo i poznavajući bivše suigrače i prijatelje, znam da će dati sve od sebe. Kako sezona odmiče, igraju odlično i jako su se digli. Svaka utakmica je bitna i vjerujem da će Dinamo pokazati kako ima najveću kvalitetu i iskustvo, te da će na kraju osvojiti naslov uz podršku navijača koja je ove godine u domaćim i gostujućim utakmica stvarno fantastična.

Koliko je za ovakvu sezonu 'krivica' Dinama, jer dojam je da su Modri odlaskom vas, Ivanušeca i Šutala izgubili na kompaktnosti?

Dinamo je ove godine doživio bitne promjene u svim segmentima. Otišli smo nas par igrača koji smo nekoliko godina bili standardni i to je naravno trebalo nadomjestiti. S vremenom je to došlo sve na svoje, kako i pokazuju rezultati. Mislim da se opet stvorila kemija u momčadi koja je spoj iskustva i mladosti.

  • +18
Dominik Livaković, vratar hrvatske nogometne reprezentacije i Fenerbahčea Izvor: Profimedia / Autor: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kad smo već kod vašeg odlaska u Fenerbahče, osjećate li da ste tim transferom napravili kakav pomak u igračkom smislu? Jeste li tamo dobili kakvo dodatno znanje?

Transfer u Fenerbahče bio je velika prekretnica u mojoj karijeri i svakako sam htio steći iskustvo igranja u inozemstvu te osjećam da sam kao igrač napredovao. Turska liga je dosta izazovna, bez obzira na naše sjajne rezultate, još uvijek smo u tijesnoj bitci s glavnim rivalom (op.a. Galatasarayom) za naslov.

Kako vam se dopada akcija 'imalo bi smisla' za vraćanje Luke Modrića u Dinamo? I koliko je to uopće realno?"

Pa tko ne bi volio vidjeti jednog od najboljeg igrača u povijesti nogometa u dinamovom dresu? Ali na kraju dana on će donijeti odluku i svi je moramo poštovati.

Vrati li se Luka, možda bi mogao uslijediti povratak još kojeg dinamovca?

Dinamo će uvijek biti posebno mjesto za sve nas koji smo tamo ostvarili svoje prve velike nogometne trenutke.