Uporna Hercegovka

Čudesna Jelena Pehar potukla konkurenciju za europsko zlato: Ponosna sam. Roditelji su me prvi puta gledali na velikom natjecanju

10.02.2020 u 14:54

Bionic
Reading

Jelena Pehar, članica Karate kluba Ipon, okrunila se u Budimpešti titulom najbolje mlađe seniorke Staroga kontinenta.

Jelena Pehar, aktualna seniorska prvakinja Hrvatske, do europskog zlata u Budimpešti stigla je s tek jednim izgubljenom poenom u pet mečeva. Na turniru je nizala pobjede protiv Grkinje, Nijemce, Slovakinje, Ukrajinke i naposljetku, Portugalke Rodrigues 1:0. Nevjerojatan niz i demonstracija moći kakva se rijetko viđa, a velike zasluge za to svakako ima i njen trener Danil Domdjoni, nekadašnji europski i svjetski prvak.

'Ponosna sam na svoju izvedbu i osvojeno zlato. Moji roditelji su bili prvi puta na velikom natjecanju i puno mi znači to što sam podijelila te lijepe trenutke s njima. Kroz sve mečeve sam uživala i bila prisutna u trenutku. Nakon svjetskog zlata 2015. jučer sam osvojila i ono s našeg kontinenta, a ključne su predanost i vjera koje su me uvijek vodile...Ovo je bio jedan lijep uvod i početak 2020. godine koja donosi mnoštvo izazova. Uz pomoć mojeg tima ja se veselim i spremno koračam naprijed', kazala je za tportal Jelena Pehar, samozatajna djevojka iz hercegovačkoga mjesta Čitluk po mnogočemu je posebna djevojka, s neospornim talentom i iznimnom predanošću treningu i sportu.

Put prema vrhu europskoga i svjetskoga karatea je započeo 2006. godine, kada je prvi put odjenula kimono u Karate klubu 'Hercegovina-Čitluk'. Nedugo nakon toga, počeli su uspjesi, prvo na regionalnim natjecanjima i turnirima dječje lige, a potom i na državnom prvenstvu 2011. godine.

Do prve titule državne prvakinje Hrvatske Jelena je došla 2014. u godini u kojoj osvaja zlato na Svjetskom kupu kao i broncu na Balkanskom prvenstvu. Već tada je postalo jasno kako je pred mladom Čitlučankom sjajna i uspješna karijera.

Godinu dana poslije, Jelena je ispisala povijest hrvatskoga karatea, osvojivši u istoj godini medalje s europskog i svjetskog prvenstva. Sezona je počela brončanom medaljom na Europskom prvenstvu u švicarskom Zurichu, a nastavljena zlatom na Europskom prvenstvu regija u Parizu. Kruna sezone i dotadašnje karijere dogodila se u Jakarti, na Svjetskom kadetskom prvenstvu, gdje Jelena osvaja titulu najbolje na svijetu.

Finalni meč ponudio je pravu dramu. Bio je to ne samo meč za svjetsko zlato, nego meč za svjetske sportske anale, lekcija iz sporta, psihologije te odraz Jeleninog karaktera. Gotovo je nemoguće opisati kako je u posljednjih trideset sekundi rezultat 0:3 Egipćanke Sare Abdou Lalo, preokrenula za konačnih 4:3. U finalnom meču pokazala je zrelost, hrabrost i strahovito samopouzdanje, a zlatnom medaljom cijelu je Hrvatsku i svoj Čitluk učinila ponosnima.

Izvrsne rezultate iz kadetske konkurencije, Jelena je nastavila i u juniorskoj, osvojivši naslov najbolje u Hrvatskoj 2017. Dominaciju s hrvatskih tatamija, Jelena je prenijela i na europska, godinu dana poslije. Na Europskom juniorskim prvenstvu u Sočiju 2018. dolazi do titule viceprvakinje Europe. Sjajni su rezultati nastavljeni na turniru iz serije A u Salzburgu; u debitantskom nastupu u seniorskoj konkurenciji, Jelena je osvojila zlatnu medalju u kategoriji – 50kg. Niz fantastičnih rezultata nastavlja na svome prvome Seniorskom prvenstvu Hrvatske, gdje osvaja zlatnu medalju. Niz sjajnih rezultata zaustavila je ozljeda ruke, zbog koje je pauzirala jedno vrijeme. Na tatamije se vratila pobjednički 2019., zlatom s Europskih sveučilišnih igara.

Na nedavno održanom prvenstvu u Budimpešti, gdje je osvojila zlatnu medalju, Jelena je stavila pečat na fenomenalnu dosadašnju karijeru i najavila borbu za postolje na Europskom seniorskom prvenstvu koje će se održati sljedeći mjesec u Azerbajdžanu. Ako ovako nastavi samo nebo joj je granica.