TURNIR U ZADRU

Hrvatski karataši najavili velike stvari na Euru; imat će i dodatni 'poguranac'

23.04.2024 u 15:35

Bionic
Reading

Od 8. do 12. svibnja u SC Višnjik u Zadru počinje Europsko seniorsko prvenstvo u karateu za koje se prijavilo gotovo 700 natjecatelja iz 51 države, a hrvatski borci imaju velika očekivanja od tog natjecanja.

'Prije tri godine postali smo seniorski ekipni prvaci Europe, a bio je to povijesni uspjeh za hrvatski karate. Sada imamo jaku, ozbiljnu i iskusnu ekipnu. Nadam se da ćemo iskoristiti prednost domaćeg terena i podršku publike da ponovimo uspjeh iz Poreča 2021. godine', rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu Anđelo Kvesić (+84 kg), europski prvak u teškoj kategoriji iz Gaziantepa 2022. godine.

Dvostruki europski doprvak u kategoriji (-84 kg) Enes Garibović u Zadru će se natjecati u ekipnoj konkurenciji.

'S nestrpljenjem očekujem ovo Europsko prvenstvo. Vjerujem da ćemo napuniti tribine. Ozbiljna smo ekipa i vjerujem da možemo i u Zadru osvojiti najsjajnije odličje, koje bi nam osim titule europskog prvaka donijelo i plasman na Svjetsko ekipno prvenstvo koje će se krajem godine održati u Pamploni (Španjolska).Pozivam sve da nam se pridruže u Zadru', rekao je Garibović.

Hrvatska ženska reprezentacija u borbama s posljednja tri europska prvenstva vratila se s odličjem, a prošle je godine osvojila svjetsku broncu.

'Konkurencija je jaka, kao i svake godine. Uvijek postoji element iznenađenja, ali stvarno smo vrijedno radile, imamo puno mečeva u nogama i vjerujemo da možemo osvojiti medalju. Zajedništvo unutar ekipe je uvijek tu, a to je ono najbitnije', istaknula je Lucija Lesjak.

Dino Huić (kate individualno i kate ekipno) izborio je svoj prvi nastup na europskom seniorskom prvenstvu s nepunih osamnaest godina.

'Dat ćemo sve od sebe i nadam se da ćemo se iskazati na europskoj sceni', kazao je.

Europsko prvenstvo u Zadru uključivat će i turnir u parakarateu

Svojoj najboljoj kati koja će rezultirati visokom plasmanom u Zadru nada se Stipe Barić, hrvatski predstavnik u parakarateu.

Podršku Europskom prvenstvu dao je Tomislav Družak, državni tajnik u Ministartsvu turizma i sporta Republike Hrvatske, a završnu riječ imao je predsjednik Hrvatskog karate saveza, glavni tajnik Europske karate federacije i pomoćnik glavnog tajnika Svjetske karate federacije Davor Cipek.

'Vjerujem da ćemo domaćinstvom u Zadru pokazati naše kvalitete i jačinu Saveza te da će hrvatski karatisti i karatistice imati vrlo uspješan nastup', naglasio je Cipek uoči 59. EP u karateu.