TURNIR ZA PAMĆENJE

Croatia Open na vrhu svijeta, pogledajte zašto

13.11.2012 u 11:08

Bionic
Reading

Proteklog vikenda u Zagrebu, u dvorani 2. Doma sportova održan je 18. Croatia Open koji polako prerasta u jedan od najvećih, najbrojnijih i najkvalitetnijih svjetskih turnira. Veći broj natjecatelja imao je tek US Open u Las Vegasu, no da je kojim slučajem dvorana Doma sportova veća otvoreno prvenstvo Hrvatske bio bi najposjećeniji turnir na svijetu

Prijave za turnir obustavljene su 13 dana prije isteka na brojci od gotovo 1.400 natjecatelja u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj konkurenciji zbog ograničenog broja od 1.380 boraca koji su nastupili na čak 12 borilišta. Koliko je turnir kvalitetan najbolje govori podatak da je nastupilo 220 timova među kojima natjecatelji iz 34 države, 15 nacionalnih timova, 10 saveza te da je među 1.400 natjecatelja više od 1.000 stranaca.

Izvrsni rezultati hrvatskog taekwondoa, tri olimpijske medalje Martine Zubčić, Sandre Šarić i Lucije Zaninović, svjetski naslovi Filipa Grgića i Ane Zaninović te još 59 svjetskih i europskih seniorskih medalja nagnale su mnoge reprezentacije da se zapute vidjeti kako to rade naši treneri. Brojkom od 440 seniorskih natjecatelja, dolaskom reprezentativaca Irana, Rusije, Koreje, Srbije, turnir u Zagrebu stekao je pravo i mogućnost dobivanja statusa G koji je iznad turnira A i koji ima tek nekoliko natjecanja na svijetu.

Od hrvatskih natjecatelja za istaknuti je nove medalje Marine Sumić, aktualne svjetske i europske viceprvakinje, Martine Zubčić, brončane olimpijke, ali i Jelene Ivančić i Antonije Žeravice koje će uz Marinu, Martinu i Anu Zaninović predstavljati Hrvatsku na svjetskom kupu na Arubi.

Izvrsni su još jednom bili seniori taekwondo kluba Marjan, također seniorski reprezentativci Hrvatske. Lovre Brečić je nakon Beograda zlato uzeo i u Zagrebu te ima zaista fascinantan niz pobjeda. Zlatna odličja osvojio je na europskom juniorskom prvenstvu, europskom prvenstvu do 21 godine, seniorskom prvenstvu Hrvatske te turnirima A u Beogradu i Zagrebu. A tek mu je 16 godina. Luka Bugarin je stigao do srebrnog odličja, a za istaknuti je da je na svom putu svladao reprezentativca Stipu Jarlonija te se tako pridružio klupskom kolegi Toniju Kanaetu koji je na prvenstvu Hrvatske skinuo skalp Filipu Grgiću. U ukupnom poretku nagrade je dobilo prvih šest timova. Na prva četiri mjesta smjestili su se reprezentativci Ukrajine, Srbije, Njemačke i Izraela dok su na petom i šestom mjestu domaći klubovi Marjan i Dubrava.

Gledajući po državama, Hrvatska je još jednom bila daleko najuspješnija nacija na turniru.