tableta mu je bila jedini spas

Bolno priznanje Andresa Inieste o kojem rijetki govore: Mogao sam imati sve automobile svijeta i sve što sam želio, ali...

23.10.2022 u 12:13

Bionic
Reading

Jedan od ključnih igrača trofejne Barcelone, danas 38-godišnji Andres Iniesta, nakon odlaska iz katalonskog velikana, karijeru je nastavio u japanskom Vissel Kobeu. A sada posve iskreno i otovoreno priča o osobnim problemima.

Četiri je puta s Barcelonom bio europski prvak, osvojio je i devet naslova španjolskog prvaka, osvajač je šest Kupova kralja, tri puta i klupski prvak svijeta. S reprezentacijom je pak bio dva puta na krovu Europe a jednom i svjetski prvak.

Naravno, to je samo dio najvećih trofeja koje je Andres Iniesta osvojio u svojoj dugačkoj karijeri. A koja i dalje traje.

Nogometaš koji je Španjolskoj donio prvi naslov svjetskog prvaka, bio je 'obezglavljen' zbog depresije samo mjesec i pol prije početka turnira u Južnoj Africi.

Iniesta je imao nekoliko loših mjeseci između 'slavnog gola' protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu i Svjetskog prvenstva 2010., a kako su ranije pisali španjolski mediji, u finalu Lige prvaka 2009. godine igrao je samo jer se uspio natjerati.

Sada se opet otvorio te je iskreno pričao o problemima koje je imao s depresijom i kako je to utjecalo na njegov život.

'Odlučio sam govoriti o svom mentalnom zdravlju dok sam se borio protiv depresije. Znam da sam javna osoba, ali morao sam reći neke stvari onako kakve one jesu. Nikada nisam razmišljao o tome da me ljudi nazivaju ludim ili slabim', rekao je Iniesta pa nastavio:

'Dok sam se borio s depresijom, najugodniji dio dana bio mi je kada sam popio tabletu i otišao spavati. Jednostavno, dok si u depresiji ne vidiš radost života. Legnem u krevet, zagrlim svoju ženu, a čini mi se kao da grlim jastuk. Nisam osjećao ništa'.

Nakon toga, rekao je da još uvijek ide na terapije i da je jedna od najvažnijih stvari u životu 'treniranje mozga'.

'Još uvijek idem na terapije jer moram imati mir sam sa sobom. Volim slušati profesionalce kako govore o mentalnom zdravlju i depresiji. Na kraju, život vas nauči da depresija i mentalno zdravlje mogu utjecati na svakoga. Ne radi se tu o materijalnim stvarima, mogao sam imati sve automobile svijeta i sve što sam želio, ali mi je bilo teško suočiti se sa životnim problemima. Morate trenirati svoj mozak, to je najvažnije', poslao je jasnu poruku ovaj sjajni nogometaš.

Nažalost, nije jedini koji je u tom problemu. Ali je zato među rijetkima koji je upozorio i poslao savjet.