ep u košarci

Bojan Bogdanović najavio je današnji okršaj s Grcima te otkrio plan kako zaustaviti sjajnog Giannisa Antetokounmpa

02.09.2022 u 07:54

Bionic
Reading

Kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije Bojan Bogdanović spreman dočekuje vjerojatno svoj posljednji nastup na EuroBasketu, a ključnim za uspjeh u dvoboju protiv Grčke, koji je na rasporedu danas od 17 sati u Milanu, smatra sprečavanje protivničkih kontranapada i usporavanje tempa utakmice...

'Otvaranje je, uvijek je teška utakmica. Igramo protiv jedne od najboljih momčadi, jednog od najdominantnijih igrača današnjice. Dobro smo radili i spremni smo za izazove', rekao je najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović uoči prve utakmice u skupini C EuroBasketa kojem je domaćin Milano.

Naravno, svaka momčad koja igra protiv Grčke priprema posebnu taktiku za Giannisa Antetokounmpa.

'Jedan je od najdominantniji igrača posljednjih godina. Nema pojedinačne obrane protiv njega, bit će to posao momčadi, da ga usporimo. U europskoj košarci igra svih pet pozicija, puno toga preuzima u obrani. Sva petorica ćemo ga morati pokušati usporiti', rekao je Bogdanović no upozorio je da Grčka nije samo Giannis:

'Igra im dosta ovisi o Sloukasu i Calathesu. Calathes je jedan od najboljih 'playmakera' u Europi, Sloukas je dosta dobar u 'pick' igri i šutu. Dosta će nam pozornosti i oni odvlačiti. Jako su kompletna momčad. Primarno moramo zatvoriti njihovu tranziciju. Moramo ih usporiti, uvesti u naš tempo da bi ih imali izgleda pobijediti.'

Bogdanović tvrdi da postoji pritisak uoči početka natjecanja, ali se ne odnosi na ostvarenje nekog zacrtanog rezultata.

'Pred svaki turnir osjećam pritisak, jer želim biti najbolji što mogu. Isto tako i momčad. Nije pritisak osvajanja medalje ili nešto takvo. Na kraju turnira se moramo moći pogledati u oči i reći da smo dali sve od sebe. I onda ćemo svi biti zadovoljni', iskren je Babo kojem je ovaj EuroBasket, peti u njegovoj karijeri, poseban je i zato što mu je vjerojatno i posljednje veliko natjecanje u hrvatskom dresu:

  • +11
Hrvatska - Švicarska, košarka, kvalifikacije, 28.8.2022. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'Nadam se da ćemo Kruno (Simon) i ja odigrati puno bolji EuroBasket nego što je to bio slučaj prije.'

No, još nije poznato hoće li Krunoslav Simon biti spreman za nastup protiv Grčke.

'Simon je osjetio malo zatezanje, vidjet ćemo kako će se osjećati ujutro. Tad ćemo znati puno više o tome', rekao je izbornik Damir Mulaomerović koji je zadovoljan ozračjem u svojoj momčadi.

'Jako sam zadovoljan. Odradili smo tri zadnja dobra treninga. Moramo biti skromni, ići utakmicu po utakmicu. Stvorili smo dobru atmosferu. Svi ćemo se morati žrtvovati za ono što želimo, a to je pobjeda', kaže Mula. A protiv sebe će imati Dimitrisa Itoudisa, koji mu je bio trener još za igračkih dana i kojeg jako cijeni:

'Igramo protiv odlične momčadi i odličnog trenera. Svi će vjerojatno biti malo nervozni. Vjerujem u svoje momke, u ovih 12 koje sam odabrao. Dobro smo radili i vjerujem da možemo igrati dobru košarku.'

S taktičke strane i Mulaomerović je naglasio da je ključno usporiti Grke.

'Zaustaviti tranziciju u kojoj su brutalno dobri, svesti ih na igru 'pet na pet'. Defanzivno moramo biti pravi. Napravili smo dobru pripremu. Spremni smo. Idemo hrabro pa dokle dođemo', zaključio je Mulaomerović.

Bit će ovo ukupno deveti dvoboj Hrvatske i Grčke na Europskim prvenstvima, a Grci su slavili u pet od posljednjih šest utakmica te svaki od posljednja četiri puta kad se radilo u dvobojima u grupnoj fazi natjecanja.