šarić za tportal

Bivši hrvatski reprezentativac, koji je igrao i u Španjolskoj, ima recept za pobjedu nad Furijom: Ono što Hrvatska treba napraviti...

Bionic
Reading

Iako je pobjeda protiv Škotske već iza nas, taj uspjeh u Glasgowu ipak je potrebna 'hrana', kojom su se hrvatski reprezentativci napunili samopouzdanjem. I s njom će puno hrabrije uči u okršaj protiv Španjolske, a koji je će se igrati u ponedjeljak od 18 sati u Kopenhagenu. Takvog je stava i Daniel Šarić, bivši hrvatski reprezentativac, koji je tijekom karijere dvije i pol sezone nosio dres Sportinga iz Gijóna

Bivši hrvatski reprezentativac, koji je u dresu Vatrenih odigrao 30 utakmica te nastupao na SP-u 2002. godine, Daniel Šarić, tijekom karijere nosio je, između ostalih i dres španjolskog Sportinga iz Gijona.

Sadašnje dvoboje prati drugačijim očima, jer nakon igračke, posvetio se trenerskoj karijeri, pa mu nije bilo teško uočiti što bi mogao biti najveći problem Hrvatskoj u okršaju protiv Španjolske.

'Slažem se s izbornikom Dalićem da je Španjolska izuzetno neugodan suparnik, najteži kojeg smo mogli dobiti. Jer osim što igraju nogomet koji nam baš i ne odgovara, imam dojam da su se jako dignuli. Protiv Švedske i Poljske su stvarali prilike, ali bez rezultata. Ali sada su protiv Slovačke uhvatili i tu realizatorsku formu, otvorilo im se i mislim da to nije dobra vijest za naše. Sjajna su ekipa, vole imati loptu u svom posjedu', rekao je za tportal 48-godišnji Daniel Šarić.

Hrvatska je pokazala da zna igrati protiv Španjolske, kada ih je u Bordeauxu, s prilično promijenjenim sastavom posve nadigrala i pobijedila. Prema tome, može se.

'Naravno da se može, i vjerujem da će u tome uspjeti. Ono što Hrvatska treba napraviti jest da kada ima loptu u svom posjedu, da je zadrži što je duže moguće, kako bi Španjolci morali puno više trčati, odnosno kako ne bi bili u prilici nametnuti svoj stil igre'.

U Španjolskoj su vjerojatno svi igrači naviknuti igrati tako, dok kod nas, mislim, nije baš tako?

'Ma, mi imamo sjajne igrače u veznoj liniji, tu mislim na Brozovića, Kovačića i Modrića, i možemo tako igrati. Naravno, možemo i pobijediti, tim prije što se igra samo jedna utakmica'.

O nekakvoj zatvorenijoj varijanti, ili možda promjeni sustava, ne bi trebalo razmišljati?

'Teško je govoriti koliko bi promjena u recimo 3-5-2 bila dobra, jer ne znam jesu li igrači to uvježbavali. To nije baš tako jednostavan proces. Osim toga, s Petkovićem koji se vraća, i koji također jako puno sudjeluje u igri, možemo biti jednako kombinatorni'.

  • +66
Hrvatska - Škotska, 3. kolo, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Bivši hrvatski izbornik Igor Štimac natuknuo je, s obzirom na to da nema Dejana Lovrena zbog žutih kartona, kako bi se Joško Gvardiol možda mogao naći na poziciji centar-halfa?

'Nekako imam osjećaj da će umjesto Lovrena zaigrati Ćaleta-Car a da će Gvardiol ostati na beku. Jer čini mi se da je Dalić napokon pronašao pobjedničku formulu. Mislim da je sada puno važnije da su se dečki napunili samopouzdanjem, a kada su takvi, onda se ne trebaju bojati nikoga. Bitno je samo, ponavljam, da što duže drže loptu u svom posjedu pa da se Španjolci moraju snalaziti u igri na koju nisu navikli'.

>> Bivši hrvatski izbornik Igor Štimac nije se mogao prestati diviti jednom igraču, a onda je poslao znakovitu poruku: Euro osvajaju...

Ante Budimir, koji je pokazao u španjolskoj La Ligi da je izuzetno opasan, kao džoker s klupe?

'Meni je Budimir odličan igrač, i očekivao sam da će već imati minuta na ovom Euru. No, izbornik je taj koji bira. Ali jako mu je dobro što zna da na raspolaganju ima igrača koji zna kako igrati protiv španjolskih igrača'.

I što je Daliću još važnije, što će imati i podršku hrvatskih navijača?

'To svakako. Jer realno, mi smo dosad bili zakinuti, i protiv Engleza i protiv Škota. Drugo je kada je tvojih navijača 50 ili 100, a suparničkih 10 ili 15 tisuća. Sada će u Kopenhagenu taj broj biti podjednak, a svi znamo kako naših par tisuća može biti veliki poticaj. Bit će to svakako veliki plus za našu reprezentaciju', zaključio je Daniel Šarić.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal