dobro world cup osijek

Berba medalja u Osijeku; Benović zlatni, Srbić srebrni, Zelčić brončana

07.04.2024 u 20:56

Bionic
Reading

Šest medalja osvojila je hrvatska gimnastika na 15. DOBRO World Cupu koji je u nedjelju završen u Osijeku. Nakon subotnjeg srebra Sare Šulekić i Filipa Udea, te bronce Marka Samboleca, danas je Osijek na preskoku zlatnu medalju osvojio Aurel Benović, Tin Srbić osvojio je srebro na preči, a Tina Zelčić broncu na gredi

Nošen nevjerojatnom osječkom publikom, Aurel Benović u svom gradu ne samo da je došao do prve medalje na preskoku, nego odmah do zlatne. Ukupno ih sada ima devet, pri čemu osam na Svjetskom kupu.

Zlato je osvojio zahvaljujući ocjeni od 14.575 koliko je dobio i srebrni Španjolac Pau Jimenez (14.700 i 14.450) koji je ostao stepenicu niže na postolju budući da je Aurel pojedinačno imao najveću ocjenu. Brončani je bio bugarski gimnastičar Kevin Penev sa 14.300 (14.400 i 14.200).

"Presretan sam i preponosan. Jako sam zadovoljan kako sam odradio oba skoka. Prvi skok “Dragulescu” samo sam dva puta napravio na treningu na tvrdi doskok i dva puta na mekane strunjače u jamu. Sada sam odlučio raditi ga iz razloga što sam ga morao probati prije Europskog prvenstva u Riminiju. Ne mogu na Europskom prvi put pokušavati tako težak skok. Riskiranje danas je upalilo, iako smo i trener Vladimir Mađarević i ja malo drhtali. To je jako opasan skok, ali sjajna publika mi je dala krila da uspijem danas. Bili su nevjerojatni," kazao je.

Benović je u nedjelju djelovao puno moćnije nego dan prije u finalu partera od kojeg je ipak imao veća očekivanja nego od preskoka.

"Razgovarao sam jutros s našom psihologinjom Renatom Barić. Otkrila mi je neke tajne kako se mogu smiriti prije ovog finala. Pokušao sam nešto od toga primijeniti i eto, pomoglo mi je. Prakticirat ću to i na drugim natjecanjima," dodao je 23-godišnji Benović koji se sada okreće nadolazećem Svjetskom kupu u Dohi, posljednjem kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre, ali i Europskom prvenstvu u Riminiju.

Glasni Gradski vrt je do novog velikog nastupa u Osijeku nosio i našeg srebrnog olimpijca, aktualnog prvaka Europe i viceprvaka svijeta na preči Tina Srbića koji je prvi put u osam osječkih finala osvojio srebro. Do sada je skupio četiri zlata i dvije bronce, a sada se sa sedam medalja izjednačio s Robertom Seligmanom.

"Sretan sam i ponosan na način na koji sam danas nastupio. Imao sam nekih problema s tehničke strane u elementima u vježbi i nisam mogao nastupati onako kako sam htio. Danas sam se od jutra osjećao jako dobro. Rekao sam i sebi i treneru Lucijanu ‘ideš onako kako inače nastupaš, na glavu i agresivno’. Taj početak vježbe me jako digao. Napravio sam jedan od najboljih početaka ikada. Jako visoko sam letio, osjetio sam da je to možda malo i previše i da moram malo usporiti. Napravio sam tek jednu malu pogrešku pa je zato startna ocjena bila 6.1, a ne 6.3," komentirao je Tin Srbić koji je do srebra došao s ocjenom 14.650.

Bolji od njega bio je samo Tajvanac Chia-Hung Tang s nevjerojatnih 15.350 bodova (start 6.5). Brončani je Izraelac Alexander Myakinin (14.500).

"Nekako nisi računao da će biti sposoban ove godine podići se na tu razinu. Još je pojačao vježbu i ustabilio je. Mogu mu se samo nakloniti, nevjerojatan je. To je samo dodatan motiv za mene da pokušam biti još bolji. Progurao se u jednog od najvećih favorita na Olimpijskim igrama. To je dobro za sve nas, idemo se u Pariz muški potući. Promijenio mi je danas plan za Pariz," dodao je.

Tinova klupska kolegica iz ZTD Hrvatskog sokola, Tina Zelčić, broncom je reprizirala prošlogodišnji Osijek. Do postolja je došla s ocjenom 13.000, a na njemu su još bile zlatna Ukrajinka Anna Lashchevska (14.000) i srebrna Francuskinja Melanie de Jesus dos Santos (13.133).

"Bronca je opet oko vrata i zbog toga sam presretna. Odradila sam super vježbu. Vježbu života. Prvi put sam dobila tako visoku ocjenu i eto, rezultiralo je broncom," oduševljena je bila Tina nakon svog osmog  finala u karijeri i treće osvojene medalje.

"Publika je bila nevjerojatna i stvarno mi je čast i super doći ovdje u Osijek. U kvalifikacijama mi se dogodio pad, ušla sam u finale kao posljednja, osma, ali kad tad se mora dogoditi pad s grede. Jednostavno, greda je široka 10 centimetara, ne mogu ja uvijek odvježbavati bez problema. Uspjela sam se progurati u finale, a onda sam danas išla na sve ili ništa. Nije bilo kalkuliranja.  Ideš na medalju i to je to."

Zlato na ženskom tlu uvjerljivo je osvojila najveća ženska zvijezda osječkog turnira, sjajna Francuskinja Melanie de Jesus dos Santos (13.866) ispred srebrne sunarodnjakinje Coline Devillard (12.733) i brončane Britanke Abigail Martin (12.533).

Karike je pozlatio bugarski gimnastičar Kevin Penev (13.250), srebrni je Slovenac Kevin George Buckley (13.000), a brončani Španjolac Pau Jimenez (12.950).