borba za sp 2022.

[ANKETA] Sudeći po ovom detalju, izborniku Daliću iznenada se pojavio velik problem oko prvog golmana Hrvatske za ključne utakmice; je li ovo realno?

28.10.2021 u 09:47

Bionic
Reading

Iako je do dvije odlučujuće kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo ostalo dosta vremena, u kojima hrvatska nogometna reprezentacija igra protiv Malte (11. studenog) i Rusije (14. studenog), velika je nepoznanica tko će u tim ključnim dvobojima biti prvi golman Vatrenih

Tu zanimljivu temu načeli smo s trenerskom legendom Ivanom Katalinićem te je na pitanje tportala da se odluči - Dominik Livaković ili Ivo Grbić - iznio svoj stav:

'Ako mene pitate, mislim da Ivo Grbić protiv Malte treba dobiti šansu od prve minute, ali ne zato što Livaković loše brani, nego iz prostog razloga da Grbić osjeti kako je stati na gol od prve minute. Maltu ćemo ionako dobiti pa je to idealna prilika', kazao je Ivan Katalinić, bivši golman koji je godinama branio za Hajduk, a napravio je 1980. godine iz tadašnje Jugoslavije i transfer u engleski Southampton.

>> Ivan Katalinić ima rješenje za prvog golmana Hrvatske u ključnim dvobojima za SP; otkrio nam je što je točno rekao Ćiri '98., kada je želio preseliti Ladića na klupu

'Ivo Grbić - koji je odabrao pravi klub i odlično brani - zaslužuje šansu! A važno je i da se Livaković malo odmori jer ima puno utakmica s Dinamom. Njemu su potrebni odmor i nekoliko dobrih treninga uoči ključne utakmice protiv Rusije', dodao je Katalinić.

Činjenica jest da u posljednje vrijeme Dominik Livaković slabije brani i primio je nekoliko golova koji nisu tipični za njega. No svi veliki golmani bili su u krizi, a ispred njega još je nekoliko utakmica za Dinamo, u HT Prvoj ligi protiv Gorice i Lokomotive te Europskoj ligi protiv Rapida iz Beča.

S druge strane Grbić – bivši igrač zagrebačke Lokomotive – brzo je postao ljubimac navijača francuskog Lillea jer fantastično brani. A činjenica jest da je u Lille stigao na posudbu iz madridskog Atletica jer čelnici kluba baš u njemu vide idealnu zamjenu za Slovenca Jana Oblaka.

Stoga je jasno da hrvatski izbornik Zlatko Dalić te njegov pomoćnik Dražen Ladić, koji je bio vrhunski golman i sve je prošao u karijeri, imaju jako težak zadatak. U toj odluci uoči dvije odlučujuće kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo važnu će ulogu imati i trener golmana Marjan Mrmić.

Ako je suditi prema velikom broju glasova u našoj anketi, u kojoj još uvijek možete glasati, čini se da je 25-godišnji Grbić zaslužio šansu u obje kvalifikacijske utakmice. Zanimljiv detalj...

To misli gotovo 60 posto čitatelja tportala, ali s druge strane postavlja se pitanje je li to realno. No nešto više od 20 posto čitatelja misli da je Livaković bolji od njega i da ga ne treba mijenjati na golu baš na kraju kvalifikacijskog ciklusa.

Uostalom, znakovitu izjavu za tportal - kada je o nagloj promjeni prvog golmana riječ - rekao je upravo iskusni Katalinić za tportal. Naime prisjetio se pritiska na njega 1998. na SP-u Francuskoj uoči prve utakmice protiv Jamajke, kada je tadašnji izbornik Ćiro Blažević ozbiljno razmišljao o tome da tadašnjeg prvog golmana Dražena Ladića, koji je bio nesiguran u nekoliko prijašnjih utakmica, zamijeni Marjanom Mrmićem. Na koncu je Ćiro, koji je uvijek bio mudar trener, prelomio. Ipak je ostavio Ladića na golu te je on bio daleko najbolji golman na turniru.

'Kada sam Ćiri objasnio argumente da Ladić mora stati na gol, prelomio je i rekao mi da sam u pravu. A ostalo je povijest', dodao je Katalinić.

No pitanje je što će na koncu - jer se iznenada pojavio velik problem oko prvog golmana - odlučiti izbornik Zlatko Dalić. Njegova je zadnja…

  • +56
Hrvatska - Slovačka, nogomet, kvalifikacije za SP 2022., 11.10.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL